Масов скрининг на населението за COVID-19 на практика e невъзможен.

...
Масов скрининг на населението за COVID-19 на практика e невъзможен.
Коментари Харесай

Д-р Ангел Кунчев: Невъзможно и ненужно е да се провежда масов скрининг на населението за COVID-19

Масов скрининг на популацията за COVID-19 на процедура e неосъществим. Това зяави пред bTV основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев. По думите му има няколко аргументи тази цел да е непостижима.

Първата е, че в нито в България, нито даже в Европа, има 7 млн. теста, подготвени за прилагане, а още повече такива, на които да може да се разчита.

„ Сами разбирате каква логистика и каква организация би трябвало да се направи за тази цел главната ни задача сега е да осигурим лекуване на хората, които се нуждаят от него “, съобщи членът на Националния действен щаб, като добави, че броят на тежките случаи се усилва всекидневно.

По думите му този скрининг би бил потребен, само че сега е непотребен.

„ Към момента това няма да ни даде кой знае какъв брой скъпа информация, заради простата причина, че това е фотография на моментното положение, което единствено 2-3 дни по-късно ще бъде радикално друга. Вирусът циркулира, приказваме за въздушно-капкова зараза, при която предаването е доста дейно. Така че всичко, което получим като информация, има значение сега, в който излиза, и е към този момент остаряло няколко дни по-късно. Не би трябвало да хвърляме подобен голям запас “, изясни доктор Кунчев, като добави, че не се отхвърлят от по-широкото тестване и че страната е поръчала 1 милион проби, които са тъкмо за тази цел.

Д-р Кунчев изясни, че следва да се тестват 1000 души, които са на първа линия със болестта.

„ Това са хора от Министерство на вътрешните работи, които са ангажирани на границата и с търсене на контактни лица. Можем да усилваме тази численост. Важно е ресурсът да не се хвърля в изследвания и научна информация, а в практиката “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР