Масонството изигра важна роля за формирането на българската цивилизация. Стотици

...
Масонството изигра важна роля за формирането на българската цивилизация. Стотици
Коментари Харесай

Д-р Зоя Андонова: Масонството е символ на свобода и демокрация


Масонството изигра значима роля за образуването на българската цивилизация. Стотици са българските зидари оставили трайна диря в съграждането на българската страна. Това съобщи в изявление за БГНЕС доктор Зоя Андонова.

[i]Зоя Андонова е родена в Перник. Завършила е философия в СУ „ Св. Климент Охридски ” и дълги години работи в Института по философия при Българската академия на науките, където пази докторат върху „ Светогледа на българина в следосвобожденския интервал ”. След измененията от 1989 година тя се отдава на журналистическа активност и става основен редактор на в. ”Македония ”, а през днешния ден и на списание „ България Македония ”. Автор е на книгите „ Творецът и неговият свят ”, „ Откраднати мигове ”, „ Философски студии ”, „ Масонство и масони в България ” и стотици публикации в периодическия щемпел.

Новата й монография „ Тайни общества и комунизъм ”, която преди малко излезе от щемпел е мотив да се срещнем и беседваме с нея. [/i] Агенция БГНЕС разгласява цялостния текст на изявлението със Зоя Андонова.

[b]БГНЕС:[/b] Г-жо Андонова, Вие сте създател на книгата „ Масони и масонство в България ”, която излезе преди към четири години. Сега продължавате да изследвате тематиката масонство в новата си монография със заглавие „ Тайни общества и комунизъм ”. Защо решихте да я озаглавите по този метод?

[b]Зоя Андонова:[/b] В живота случайностите са малко, а в политическата история още по-малко. Питате за заглавието на книгата. Та то си „ пристигна ” напълно закономерно, предопределено от бурните диспути в Русия по тематика „ Масонство и комунизъм ” през 1992 и 1993 година, след възраждането на съветското свободно зидарство. Мълчанието у нас по тази въпрос, след измененията от 1989 година, а по този начин също и наложеното табу да се приказва и написа за масонството в продължение на повече от четири десетилетия по времето на комунизма, след излизане публикацията на Георги Димитров - „ Масоните са национални предатели ” отпечатана в „ Работническо дело ” през 1946 година, ме предизвика да запазя тематиката и да озаглавя и книгата по този метод.

Наложената възбрана наложи безмълвие измежду откривателите и скри за идващите генерации същинската роля, същина и значение на едно международно придвижване. Освен това сътвори условия в продължение на десетилетия, да битуват редица отрицателни легенди и митове за масонството, че е сатанинско обучение на юдаизма, че „ Протоколите на старейшините от Сион ” дават отговор на ползите на международното еврейство, че „ под знамето на масонската звезда работят всички тъмни сили, които желаят да унищожат християнските страни ” и т. и така нататък Затова и слагането на тематиката „ Масонство и комунизъм ” и нейното умерено и аргументирано анализиране може да отговори на въпросите дали масонството и комунизмът са тъждествени, дали са подчинени едно по отношение на друго или вървят по собствен независим път на развиване.

[b]БГНЕС:[/b] Как и по кое време се заражда масонството в България. Каква е неговата роля в историята на Царство България?

[b]Зоя Андонова:[/b] Масонството в България не се заражда по времето на Царство България. Това става надалеч по-рано след Освобождението на България от османско иго и привършване на Руско-турската война /1877-1878 г./. Само за четири свободни години Иван Ведър, получил посвещение в Цариград, съумява да посее масонските хрумвания и да приобщи към тях Тома Кърджиев, Върбан Н. Винаров и Йордан Джумалиев, които са отдадени в една от Букурещките ложи и връщайки се в Русе да образуват краткотрайно огнище. По-късно, след приемането в Братството на Александър Цанков - полицейски шеф, Марин Маринов и Захари Стоянов се отваря опция за конструирането на ложата „ Балканска звезда ”. На 20 март 1880 година е интронизирана и осветена първата регулярна ложа в България. За страдание тя няма дълъг живот, заради зародилите крамоли и политически противоборства сред братята и на 2 март 1883 година тя е приспана. Втората ложа „ Братство ” се основава в София на 19 юни 1883 година, само че тя има същата орис. През февруари 1887 година и тя е приспана, защото напрегната политическа конюнктура в страната след детронирането на княз Александър Батенберг хвърля сянка и в връзките сред членовете на Братството, измежду които има последователи както на княза, по този начин и на офицерите - детронатори.

В края на ХХ и началото на ХХ в. зидарските хрумвания позаглъхват. И преобладаващи се оказват концепциите на Възраждането и устрема за национално обединяване. Но Балканската война /1912-1913 г./ и несправедливият и позорен Букурещки кротичък контракт /1913 г./ трансформират отношението към масонството. Несбъднатото обединяване на българските земи, дадените хиляди жертви по време на войната, подтикват дейците на националноосвободителното придвижване да потърсят интернационална поддръжка. Отделни негови представители съзират тази опция в масонството. Затова неколцина българи, отдадени в непознати ложи вземат решение, че е извънредно време да се възроди свободното зидарство в страната. Те на първо време основават Триъгълник, след това прогласяват ложа „ Заря ”(1914), която се „ разроява ” на „ Светлина “ и „ Зора ” и след дълги договаряния и поддръжка от страна на Великата Ложа на Франция и на Швейцарската ложа „ Алпина ”, на 27 ноември 1917 година прогласяват в рамките на Царство България, основаването на Великата Символична Ложа на България.

Осезаемо наличието на Великата Ложа на България се усеща след войните. Тогава българските зидари и Великата Ложа на България издигат глас на митинг и отвращение против несправедливия Ньойски контракт, като синоним на жестокостта и най-груба изгода. Протестират против неправдите на Ньой и нападат опитите да бъде унижена България от спечелилите. Българската Велика Ложа упорства също така да се дадат права на братята ни от Македония, Тракия и Добруджа и да спре асимилацията по отношение на тях от сърби и гърци. Апелират и да се попречи на разкъсването на нашия жив организъм и да не се лишава България от нашата Егейска територия. Отстояват и стачкуват против непознатото вмешателство в нашето правораздаване и оферират сами да съдим отговорните по времето на войните, само че да бъдат съдени и злосторствата на нашите съседи.

Стотици са масонските плочи (писма), които изпраща Великата Ложа на България до масонските централи в Италия, Гърция, Англия и Франция за да отбрани българските национални ползи. Така да вземем за пример Великата Ложа на България упорства да се освободят българските военнопленници арестувани на територията на Сърбия и Гърция. Чрез извършена от тях анкета българското зидарство отхвърля несъстоятелните искания на Гърция, че не сме предали останалите на наша територия деца сираци. Освен това се застъпва и за българите в Македония, които са подложени на невиждана асимилация от Сърбия.

Могат да се приведат още доста образци, който са документирани с архивни документи от Великата Ложа на България, на които се спирам в първата ми книга „ Масонство и масони в България ”, с цел да се осведомят в допълнение.

[b]БГНЕС:[/b] Защо масонството е неразрешено в навечерието на Втората международна война?

[b]Зоя Андонова:[/b] Масонството в България е неразрешено в България в навечерието на Втората международна война след приемане на Закона за отбрана на нацията от българския Парламент, който влиза в действие от 1 януари 1941 година, само че приемането му е повлияно и от някои външнополитически събития.

Месеци преди започването на войната, през юни 1939 година, черноризците на Бенито Муселини провеждат специфична акция против масонството и разиграват същинска кървава Вартоломеева нощ, през която са премахнати огромна част от ръководителите на зидарското Братство в Италия.

Следва подписването на Тристранния пакт сред Германия, Италия и Япония на 27 септември 1940 година, който се явява продължение на Антикоминтерновския пакт от ноември 1936 година С подписването на Протокола, от страна на България, на 1 март 1941 година във Виена, в двореца Белведере, страната ни се причислява към обединението на Оста и след утвърждението на контракта от Парламента се приключва неутралитета. Това постанова и влизането в деяние на Закона за отбрана на нацията от 23 януари 1941г., с който се закриват масонските ложи в страната. Шест месеца преди внасянето на закона за разискване в Парламента през 1940 година, Великата Ложа на България е приспана, Законът остава в действие до 27 ноември 1944 година, когато е анулиран.

[b]БГНЕС:[/b] Г-жо Андонова, а по какъв начин се възражда българското масонство след измененията от 1989 година?

[b]Зоя Андонова:[/b] Накратко казано българското масонство се „ Събуди ” мъчно и извървя непосилен път на битки от междуличностен и институционален темперамент, редом с опити за въздействия от вън. В новото си проучване в детайли преглеждам развиването на българското зидарство след 1992 година и по двете линии, както и хронологията и развиването на масонството в Румъния, Турция, Гърция и Сърбия. Най-важното е, че макар спънките и схизмите – вътрешни и външни, Обединената Велика Ложа на България за пръв път е приета от Обединената Велика Ложа на Англия и стана част от Световната масонска верига. Това несъмнено, е неоспорим триумф и солидно интернационално лоби за страната ни. Стига българските зидари да съумеят добре да го опазят и развият в полза на българите и България.

[b]БГНЕС:[/b] Книгата Ви съдържа и доста нови обстоятелства и документи, някои от тях са сензационни. Може ли да разкажете повече за тях?

[b]Зоя Андонова:[/b] Да, по този начин е. Но ще загатна единствено два от тях, които са в действителност сензационни. Първият е, че макар възбраната наложена от Закона за отбрана на нацията ложите „ Бене - Брит ” не приключват своята активност, а не престават да работят и след 1944 година Вторият е, че Великата Ложа „ Бене - Брит ” България, преди подписването на Парижкия кротичък контракт в 1947 година дири поддръжка от Великата Вашингтонската ложа „ Бене – Брит ” до която изпраща особено писмо, в което пледира за сключването на обективен кротичък контракт с България, която е избавила хиляди български евреи от лагерите на гибелта. Това е най-автентичното доказателство кой е избавил българските евреи и демонстрира Силата и престижа на Братството при дирене и доказване на истината.

[b]БГНЕС:[/b] Нужно ли е масонството г-жо Андонова, в едно демократично общество или назад, то вреди на обществото?

[b]Зоя Андонова:[/b] На въпроса Ви не може да се отговори изрично с „ Не ” или „ Да ”. Но огромният съветски историк - Василий Осипович Ключевски твърди, че „ масоните изиграват основна роля за образуването на съветската страна и цивилизация ”. Със същото съображение мога да кажа, че и първото и второто българско масонство изиграва сходна роля. Стотици са българските зидари оставили трайна диря в съграждането на българската страна. Ще загатна единствено някои. От познатите имена Александър Балан, Михаил Арнаудов, Симеон Радев, Николай Райнов, Александър Станишев, а измежду по-неизвестните Никола Абаджиев – основател на катедрата по фармакология в Медицинския институт; Стефан Хаджидобрев Ангелов – създател на Катедрата по инфекциозни заболявания при Ветеринарно медицинския факултет и основател на Балканската ветеринарно - здравна асамблея; Стоян Белинов основател на клиниката за уши нос и гърло, наред с всички министър – ръководители на страната ни след Освобождението. По принцип Великият Изток формулира хрумвания, а партиите ги осъществят. Такава е концепцията за независимост, тъждество, приятелство, дефинирана в масонските ложи и превзела Балканите. Масонството по принцип е белег и знак на демокрацията, както и на свободата на словото. Всички забрани по отношение на него са белег на овакантяване лоното на свободата на инакомислещите, както твърдеше Роза Люксембург.

[b]БГНЕС:[/b]Какви са връзките на българските масони с приятелски ложи по света?

[b]Зоя Андонова:[/b] Обединената Велика Ложа на България има свои представители за другарство и приятелски връзки с доста регулярни ложи по целия свят, включително и на Балканите. Това е неоценимо благосъстояние, което би трябвало да се пази и цени. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР