Масони от четири континента присъстваха на официалната церемония по встъпването

...
Масони от четири континента присъстваха на официалната церемония по встъпването
Коментари Харесай

Великият майстор на Армения Карен Хакобиян пред „Труд“: Само демократичните общества приемат положително масонството

Масони от четири континента участваха на формалната гала по встъпването на втори мандат на Великия занаятчия на Армения Карен Хакобиян. Свободни зидари от Съединени американски щати, Южна Америка, Европа и Азия почетоха арменските си братя по време на тържествата в Ереван. Вестник „Труд“ бе единствената европейска медия, която получи опцията за изявление с Карен Хакобиян. Разговаряхме с Великия занаятчия на Армения за същината на братската верига и провокациите пред масонството в 21 век.

– Преди няколко месеца, помните, господин Хакобиян, разговаряхме с Вас и първо желая да Ви благодаря, че приехте тогавашната покана на вестник „ Труд “ за изявление. Пак при първата ни среща споделихте, че масоните в Армения подкрепяте планове на Арменската апостолическа черква – какви са връзките на Великата ложа на Армения с Ечмиадзин? Армения е първата страна в света, приела християнството за публична вяра.
– Масонството е нерелигиозна и неполитическа организация. Нашите връзки с всяка черква и вяра – католическа, православна, протестанска, апостолическа са идентични, защото едно от главните условия е масоните да са вярващи мъже. Вярата в Бог е само условие без искания към принадлежност към обещано изповедание. Затова и ние не подчертаваме съответно на връзките с Арменската апостолическа черква, само че по обясними аргументи множеството от нашите братя принадлежат към това изповедание.

– Показахте на братята си от 4 континента експозицията в Националния исторически музей на Армения и те бяха впечатлени от каменни артефакти с датировка от VII век с масонски знаци и изображения от катедралния комплекс Звартноц. Колко антично е масонството?
– Това е доста забавен въпрос, на който има опция да се отговори по друг метод и да се откриват разнообразни прочити. За публична дата на актуалното масонство братята по целия свят одобряват 1717 година – основаването на първата Велика ложа в света в Англия и предходната година 300-та годишнина беше маркирана уместно освен в Лондон, знаете. По тази причина символно одобряваме Великата ложа на Англия като Ложа-майка на всички велики ложи. Но в случай че приказваме за история на масонството изобщо, то има разнообразни теории, едната от които споделя, че може да проследим масонството до античен Египет още при строителството на пирамидите, което е било проведено от майстори по метод, по който го припознаваме в този момент. Имам поради съществуването на чираци, калфи и майстори – каквато е тристепенната система на актуалното масонство. Свободните зидари и през днешния ден употребяват знаци и знаци, които идват от стотици години обратно, още от времето на строителните задруги. Едва ли ще откриете еднопосочен отговор на въпроса какъв брой антично е масонството, само че доста от знаците му са в древността. Строителите на храмове отпреди епохи са били по едно и също време и архитекти, имали са уменията да творят шедьоври, които и през днешния ден са пред очите ни. Те са били търсени и са пътували, с цел да строят катедрали и здания из цяла Европа. Те не са споделяли тайните на строителството – кой камък, къде тъкмо би трябвало да се сложи, с цел да се построи арката, да вземем за пример. Има и друго виждане – че масонството е проведено по времето на краля на Франция Филип Красивия, който е наредил кавга и гонене на тамплиерите. Част от тях, които са съумели да се спасят от гоненията в Шотландия, в Швейцария и по други земи, са основали Шотландския обред.

– Като споменахте Шотландския обред, знаете, че неотдавна Старият Велик занаятчия на ОВЛБ Иван Сариев бе конфигуриран за Суверен Велик пълководец на Шотландския обред у нас. С какво това събитие ще способства към развиването на масонството в България?
– Имал съм доста мотиви да поддържам връзка с брат Иван Сариев и безпределно доста го почитам. Имаме извънредно топли връзки и мисля, че изборът му за Суверен Велик пълководец ще способства освен за развиването на масонството в България, а по целия свят. Използвам и случая посредством нашето изявление да го поздравя персонално и особено за избора му, като поисквам дейна и ползотворна работа на него и на българските братя.

– Ще взема мотив от думите ви за слагането на точния камък на вярното място, тъй като преди да стартираме изявлението ми казахте, че има разлика от масони до масони и че масонството се носи в сърцето, само че някои хора употребяват свободното зидарство единствено като опаковка. Какво става с погрешно поставените камъни във вашето приятелство?
– Всеки мъж идва в масонството като занемарен камък. И до края на своя живот той работи върху себе си по своя масонски път и тази работа не стопира. Когато приказвам със своите братя, постоянно споделям, че най-сложното за човек е да огледа себе си в действително огледало. И постоянно поучавам и себе си, и своите братя – да имаме в себе си такова огледало, в което да се оглеждаме всяка заран. Ако имаш такова огледало, то ще можеш да работиш върху себе си, с цел да изгладиш своите дефекти и да се усъвършенстваш. Тези, които не могат и не виждат себе си в такова огледало, а се оглеждат във витрините – по моите разбирания те просто не могат и не би трябвало да са масони. Те виждат проблемите единствено в другите, а не могат да осъзнаят своите дефекти. Има едно такова разбиране в масонството – камък с шупли. Това са камъните, върху които не можеш да работиш, тъй като те към този момент имат шупли, към този момент имат недостатък. По предписание такива хора сами се отсяват от масонството, разбирайки, че тази среда не е тяхна. Случва се от време на време и такива камъни да попадат при нас.

– Както споделя Томас Джаксън в своята книга „ Масонски вероятности “ – „ Свободното зидарство не бърка. Грешат свободните зидари “?
– Правилно. Така е.

– Във Великата ложа на Армения поставихте традиция с провеждането на просветителна конференция за свободните зидари. Ще отворя скоба, с цел да напомня за нашите читатели, че напълно неотдавна Великият занаятчия на Испания показа в изявление пред „Труд“, че възнамерява основаването на Масонски университет. На какво би трябвало да се учат масоните?
– В доста Велики масонски ложи има просветителни структури. Мога единствено да се веселя за тази самодейност на испанските ни братя и ще се веселя и други Велики ложи да я припознаят като своя. В Армения имаме ложа, която носи името на основателя на арменската писменост – Месроб Мащоц (ок. 361-440 година, б.р.). И всички новопостъпили братя, които влизат като чираци, получават образование и в ложа Мащоц, с изключение на в ложата, в която са признати в началото. Обучението им в ложа Мащоц единствено добавя тяхното масонско обучение в символизма, езотериката и други Мисията на масонът е да направи света по-добър. И всички братя по света вземат участие символно в градежа на храма и всеки един от нас е камък от този храм. И колкото по-добри са камъните, толкоз по-съвършен ще е храмът. Всеки октомври ние организираме научна масонска конференция, по време на която най-хубавите градежи, които са показани през годината в ложите, се изнасят пред братята от страната. По този метод най-хубавите проучвания, отчети доближават до свободните зидари в Армения. Този конгрес има учебен темперамент и в това време дава опция на масоните да обменят и да основат нови контакти между тях, а в това време подтиква и откриването и създаването на нови тематики. Тази година ние ще имаме и интернационалните лектори и от други Велики ложи, ще чуем учени – професори по философия, история, теология. Целта ни е с времето този тип конгреси да станат и до известна степен налични за обществото. В постсоциалистическите страни по предписание отношението на хората към свободното зидарство е в по-голяма степен със знак „ минус “, в сравнение с в Западна Европа или в Съединени американски щати. И нашето предпочитание е да променим тази настройка в обществото. С по-високата му степен на демократизация масонството се възприема доста по-позитивно.

– Великият занаятчия на Обединената велика ложа на България (ОВЛБ) Искрен Йотов отвори за пръв път в историята на ОВЛБ масонски храм в София за медиите – каквато процедура има в Англия, да вземем за пример. Имате ли подобен метод и в Армения? Как притегляте млади членове във Вашите ложи?
– Похвална самодейност на ОВЛБ и Великия занаятчия брат Искрен Йотов. В 21 век това е един от методите да покажем смисъла на свободното зидарство на младежите. Подобни практики съществуват на доста места по света и те демонстрират зрелостта на обществото. Един от образците у нас е началото на засаждането на Масонската гора при започване на тази година. Един от главните проблеми в Армения е екологичният. В началото на 90-те години при енергийния недостиг у нас имаше всеобщо изсичане на горите и в този момент се стремим да възстановим естествения баланс със засаждането на доста декари нови гори. Великата ложа на Армения инициира стратегия „ Масонска гора “. Тази година успяхме да залесим повече от 10 дка гора. Това се одобри доста добре от обществеността – вашите сътрудници от медиите също демонстрираха интерес и разпространяваха нашата акция. Сега създаваме нова обществена стратегия „ Масонско село “, посредством която да подпомогнем дребните обитаеми места. Целта й ще бъде да приложи модерните „ зелени “ технологии за възстановяване на живота на хората там. Искаме да покажем посредством пилотен план, по какъв начин може едно малко село да стане модерно място за живеене посредством потреблението на слънчеви панели и биогазови съоръжения. Това ще облекчи разноските на земеделците, ще бъде в помощ за битовите им разноски – в Армения има над 290 слънчеви дни в годината.

– „Разкъсваме веригата на ръцете, само че веригата на душите остава вечно обвързвана. Завинаги“ – изпращането с братска верига на умрял масон е ваша дълголетна традиция, която обаче е повлиявала даже на военни дейности. Враждуващи армии са спрели борба, с цел да почетат и изпратят в последния му път князът-пълководец с арменски корени ген. Валериан Мадатов през 1829 година край Шумен по време на Руско-турската война от 1828-1829 година Писала съм за тази история, само че по какъв начин да си разбираем едно на пръв взор немислимо помирение единствено поради братската верига?
– Масоните имаме специфичен обред при кончината на наши братя – ние считаме, че сърцата и душите ни са свързани в братска верига и когато напущаме този свят, нашите души остават в братска верига. Има доста случаи в историята – военни и политически, когато свободни зидари са си противостояли. Генерал -фелдмаршал Михаил Кутузов (1745-1813 година, б.р.), който е бил наш брат, е имал за съперници също наши братя свободни зидари от френската войска. Не знам дали би трябвало да го споделяме, само че отново като образец за противоборстващи масони е двойката от 20-ти век Салвадор Алиенде – Аугусто Пиночет в Чили. Те са били масони, братя и даже мисля, че са били и в една и съща ложа. Пиночет три пъти е молил Алиенде да го избави, да го изведе от страната с боен хеликоптер. Но Алиенде е отказал. Що се отнася до историята за княз Мадатов – негов потомък през днешния ден е наш брат във Великата ложа на Армения, популярен контрольор е.

– Какво е вашето обръщение към масоните от България, към Великия занаятчия на ОВЛБ Искрен Йотов във връзка на 25-годишнината от основаването на ОВЛБ?
– Искрени приятелски поздрави към Великия занаятчия на ОВЛБ брат Искрен Йотов за подсилване и развиване на Великата ложа на България, здраве и да не престават устрема към повече масонско знание за естетика, мъдрост, светлина.

– Как избрахте пътя на свободен зидар?
– Още като млад имах интерес към свободното зидарство, още като студент. Разбира се, тогава имаше малко и много разнопосочна информация. Но през 2001 година един от съоснователите на Великата ложа на Армения, занаятчия на ложа „Любов“, се обърна към мен и ме предложения. Тогава му зададох два въпроса – ще опонира ли масонската ми принадлежност по някакъв метод на моята татковина. Той ми сподели: „ Категорично, не “. Попитах го и дали масонството ще е в контраст с моята религия. И получих същия негативен отговор. Тогава аз споделих, че съм подготвен и желая да стана масон. Оттогава последвам правилото, че всеки човек би трябвало да бъде сериозен и изискващ първо към себе си. Това е опция човек да се усъвършенства самичък. Едно от най-похвалните качества на човек е да може да огледа своите дефекти, тъй като единствено по този начин ще може да ги поправи и да стане по-добър.

– Това ли си казвате заран пред вашето, вътрешно огледало?
– Когато се погледна в него, виждам какъв брой съм слаб. Но се стремя да се поправя и работя старателно да изправя своите човешки дефекти.

Нашият посетител
Великият занаятчия на Великата ложа на Армения Карен Хакобиян е роден на 31 август 1958 година в Ереван. По специалност е инженер, управител на комерсиална компания. Карен Хакобиян е вторият локален арменец, който е иницииран във Великата ложа на Армения през 2001 година. И първият Велик занаятчия на Великата ложа на Армения от основаването й. Владее британски и съветски езици. Семеен.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР