Маслото се завърна. Наситените мазнини са добри за вас. Холестеролът

...
Маслото се завърна. Наситените мазнини са добри за вас. Холестеролът
Коментари Харесай

Полезно или вредно е маслото: разгорещеният дебат продължава

Маслото се завърна. Наситените мазнини са положителни за вас. Холестеролът не е причина за сърдечни болести. Или най-малко изказванията в тази тенденция не престават да намират своето място в осведомителния поток - макар че опонират на безконечните медицински препоръки.

Според дребна група учени, чийто писания се появяват в дребни медицински списания, най-голямата опасност за нашите сърца и съдови системи идва от захарта, до момента в който наситените мазнини са били неправилно демонизирани до този миг. И защото равнищата на холестерола нямат значение, те настояват, че нямаме потребност от – медикаменти, постоянно предписвани за понижаване на холестерола. Диетата с високо наличие на мазнини е тайната на здравословния живот, споделят още те. Наслаждавайте се на маслото и другите скотски мазнини. Сиренето също е отлично. И месото се връща назад в менюто.

Сблъсък на отзиви

Това е повече от неприятна просвета, уверени са престижите в медицината и съгласно тях това ще коства човешки животи. " Насърчаването на хората да ядат повече наситени мазнини е рисково и безконтролно ", е типична присъда, в тази ситуация идваща от проф. Луис Леви от Public Health England (PHE). " Има солидни доказателства, че високият банкет на наситени мазнини усилва риска от сърдечни болести. Трябва да помислим кои са източниците на наситени мазнини и по какъв начин можем да ги понижим. Най-големите количества са в животинските артикули, в това число маслото, месото, месните и млечни артикули. "

Представителите на PHE, Световната здравна организация, Британската сърдечна фондация (BHF), Heart UK и други институции и водещи учени реагират еднообразно и поредно. Маслото и сиренето може да са положителни в умерени количества в уравновесена диета, само че наситените мазнини, които съдържат, са евентуално рискови. Твърде доста от тях вредят на черния дроб и го карат да създава " неприятен " LDL холестерол, свързван със сърдечните болести.

Другата позиция

Но предходната седмица те се сблъскаха със бранителите на диетата с високо наличие на мазнини. Повече от 170 представители на университетските среди подписаха писмо, обвиняващо английското Списание за спортна медицина за обява, съгласно която наситените мазнини и сърдечни болести нямат връзка между тях. Наситените мазнини " не запушват артериите ", споделя проучването. " Коронарната артериална болест е хронично възпалително заболяване и може дейно да се облекчи, в случай че човек върви пешком най-малко 22 минути дневно и яде същинска храна ", пишат кардиологът Асим Малхотра и сътрудниците му.

Малхотра поддържа диетата с ниско наличие на въглехидрати и високо наличие на мазнини. Неговата книга, The Pioppi Diet, даже бе оповестена от Британската диетична асоциация за една от петте най-лоши книги за хранене във Англия.

Нуждаем ли се от статини

Що се отнася до статините, има голяма база данни от проучвания. От 1994 година отделът за здравето на популацията към Оксфордския университет, управителен от двамата видни епидемиолози Колинс и проф. Ричард Пето, събира и проучва данните, с цел да разбере какъв брой добре работят тези медикаменти за попречване на сърдечни офанзиви и инсулти.

Те са разгласили доста публикации. През 2016 година в главен обзор в сп. Lancet те заключават, че понижаването на холестерола в продължение на пет години с всекидневен банкет на евтини статини ще предотврати 1 000 сърдечни пристъпи и инсулти измежду 10 000 души, които към този момент са минали през един случай на инфаркт или инсулт. Би имало изгода от статините и в някои случаи на високо кръвно налягане и диабет.

Все по-сериозна опозиция

Сега уеб страница, наименуван Thincs - Международната мрежа на скептиците за холестерола, разгласява разнообразни материали по тематиката за и срещу холестерола и смисъла на статините.

Автор на редица дисидентски отчети е Уфе Равнсков, датски доктор, живеещ в Швеция, който е самостоятелен откривател и не е част от нито един университет от 1979 година насам. Последното му проучване, осъществено най-вече с членове на Thincs, е оповестено предишния месец в Expert Review of Clinical Pharmacology и се застъпва за тезата, съгласно която няма доказателства, че високите равнища на " неприятния “ холестерол предизвикват сърдечни болести, а необятното потребление на статини е " от съмнителна изгода “.

Заключение

Този спор сигурно ще продължава още дълги години. За момента не можем да бъдем сигурни къде се крие истината, а може би всеки случай е строго самостоятелен.

Аргументите на дисидентите са привлекателно елементарни. Яжте мазнини, избягвайте въглехидратите и не вземайте медикаменти. Вероятно всички бихме се съгласили, че би трябвало да изхвърлим нездравословна храна от хладилника си и да се храним здравословно, вместо да одобряваме хапчета. Но надали е толкоз елементарно на процедура.

" Вярата ми за скептиците на холестерола е, че те са малко като религиозните фундаменталисти ", споделя Дермът Нийли, съветник по клинична биохимия и метаболитна медицина. " Те не са отворени за причини. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР