Маслото или маргаринът може да се намери по-често в хладилника

...
Маслото или маргаринът може да се намери по-често в хладилника
Коментари Харесай

Масло или маргарин е по-добре да хапвате?

Маслото или маргаринът може да се откри по-често в хладилника ви? Знаете ли каква е разликата сред двете?

Един от най-популярните артикули, които постоянно консумираме, е маслото. Маслото е направено от прясна или ферментирала бита сметана или непосредствено от мляко. То е млечен артикул. Маслото съдържа и голям брой наситени мазнини, виновни за кардиоваскуларните болести – в една лъжичка се има цели 35 калории. Тъй като холестеролът се съдържа в състава на този артикул, той е упрекван за увреждане на организма. Но последващите изследвания потвърдиха, че единствено несъразмерната консумация на масло може да има огромен негативен резултат върху организма.

Дискусията по отношение на хранителната стойност на маргарина и другите артикули за мазане е фокусирана основно в две направления: общото количество мазнини и типовете мазнини (есенциални, ненаситени, наситени и транс-мазнини), които се съдържат в продукта. Обикновено хората съпоставят преимуществата при консумация на маргарин и масло. Повечето от тях не помнят, че това са разнообразни артикули, когато става въпрос за техните съставки, хранителен профил и изгоди, които имат за човешкото здраве.

 Маргарин

Маргаринът се прави най-вече от растителни мазнини, които имат подобен, само че и по едно и също време с това – друг химичен състав по отношение на маслото. Следователно мазнините в него са ненаситени.

Поради обстоятелството, че маргаринът е основан от растителни мазнини с по-течна форма, учените би трябвало да употребяват способ, наименуван хидрогенация, с цел да втвърдят маргарина. В резултат на което се образуват много нездравословните трансмазнини. Те повишават неприятния холестерол и понижават положителния и усилват риска от развиването на коронарна болест на сърцето.

Очевидни са преимуществата на маслото въпреки и да съдържа наситени мазнини – маслото е натурален артикул от краве мляко, съдържащ витамин A и E, до момента в който за маргаринът не можем да кажем същото.

Не е целесъобразно обаче да прекалявате нито с маслото, нито с маргарина. Опитайте се да ограничите потреблението им или пък ги заменете със зехтин.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР