Маските в клас ще са задължителни за всички учениците от

...
Маските в клас ще са задължителни за всички учениците от
Коментари Харесай

Маските в клас ще са задължителни за всички от 1-ви до 12-ти клас

Маските в клас ще са наложителни за всички учениците от 1-ви до 12-и клас, в случай че региона или страната се намира в жълта, алена или мрачно алена зона.   Границата за прекосяване към отдалечено образование пък ще бъде 10% инфектирани възпитаници, а не 15%, както беше до момента. Това предвиждат Насоките за образование по време на пандемия, направени от министерството на образованието. Въпросните указания за работа на учебните заведения, детските градини и центровете за поддръжка на личностното развитие са били съгласувани със здравното ведомство, които точно са дали горните рекомендации, а през днешния ден бяха разисквани и на Отраслов съвет със обществените сътрудници.

" Ако се намираме в зелена зона, учениците от 1-ви до 4-ти клас и децата в детските градини могат да бъдат без маски. Ако обаче сме са в жълта или алена зона, и децата от 1-4 клас би трябвало да носят маски ", това заяви просветния министър проф. Николай Денков. По думите му това се постанова, защото новият Делта вид е доста по-заразен. Тъй като сега съвсем всички области у нас са " жълти " и " червени ", то на процедура всички деца от 15-ти сепетмври ще би трябвало да са с маски в клас по време на образователните часове. Това се отнася и за учителите, включително имунизираните, защото и ваксинираните могат да предават вируса.

Припомняме, че през миналата 2020/21 година маските в час бяха наложителни единствено за по-големите възпитаници, само че не и за дребните от 1-ви до 4-ти клас поради множеството митинги на родители. За тях сходно решение можеше да се вземе единствено след предложение от класния началник и утвърдено решение от шефа и педгогическия съвет.

При нахлуване на страната в алена зона, ще се ползва правилото на ротация, съгласно който първи към онлайн образование ще минават най-големите възпитаници от 11-ти и 12-ти клас. После в отдалечено образование ще излизат тези от 8-ми до 10-ти клас, следвани от прогимназиален стадий - 5-ти до 7-ми клас. За началния етап (от 1-ви до 4-ти клас) ще се направи всичко допустимо да прекарат оптимално дълго в учебно заведение. " Ротацията ще пази по-малките, по тази причина и ще бъде с друга дълготрайност ", уточни министър Денков. По думите му Насоките са гъвкави и ще дадат възможност всяко учебно заведение да затваря порти по друго време според от спецификата си и заболяемостта в района. 

Социалните сътрудници са били единомислещи, че всички първокласници трябва да посрещнат началото на образователната година в двора на учебното заведение си, даже и при висока заболяемост. " Ако сме в алена зона, чакам с отдалеченост да успеем да се оправим, само че не и при мрачно алена. Чакаме здравното министерво да дефинира условия навън в дворовете на учебни заведения за посрещане на 15-ти септември, даже и при алена зона. Ако са допустими за тях, ние ще ги осъществяваме ", разяснява още той.

При попадане на страната или региона в алена зона, учебните заведения ще могат да провеждат сборни паралелки,  плануват още Насоките. Както писа, още в разбора си на отдалеченото образование МОН предложи учебните заведения да могат да образуват сборни паралелки за децата от един и същи випуск, даже когато останалата част от просветителната система е в отдалечено образование (т.е. в мрачно алена зона). Указанията обаче внасят лека промяна - въпросните сборни паралелки ще поемат единствено децата, които са в риск от отпадане или чиито родители работят на първа линия. Освен това те ще се провеждат след решение на педагогическия съвет на учебното заведение и съгласно опциите му, когато заболеваемостта е от 250 до 500 на 100 000 души, т.е. единствено когато региона попада в червена зона (а не в мрачно червена).

Ако 14-дневната заболеваемост надвиши 500 на 100 000 страната, се влиза в пурпурен сюжет и всички възпитаници ще учат електронно със заповед на министъра на образованието. При двата по-леки сюжета с по-ниска от тази заболеваемост - зелен и оранжев, просветителните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и Министерство на здравеопазването за понижаване на рисковете от предаване на инфекцията. При първо равнище на заболяемост, даже при единични случаи на инфектирани деца или учители шефът, след задължително предписание на РЗИ, ще може, както и при миналата към този момент образователна година, да карантинира цялата паралелка, която да премине към онлайн образование. При второ равнище, така наречен жълта зона (между 100 и 250 болни на 100 хиляди души) учебните заведения също ще работят, като в случай че има 10% отсъстващи или болни ученици (а не 15%, какъвто бе прагът м.г.), също ще се преминава към образование от разстояние в електронна среда в съответно училище или център за поддръжка, посредством предложение до министъра на образованието, след решение на педагогическия съвет и координиране с публичния съвет.

Насоките на МОН дават наложителни и целесъобразни ограничения за понижаване на рисковете от зараза при присъствено образование. В мощ остават досегашните протоколи за деяние при дете или възрастен със признаци на вируса.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР