Маските, тестването, ваксинационните кампании и сертификатите могат да бъдат задължителни,

...
Маските, тестването, ваксинационните кампании и сертификатите могат да бъдат задължителни,
Коментари Харесай

Маските и сертификатите - задължителни според заразата, реши здравната комисия |

Маските, тестването, имунизационните акции и документите могат да бъдат наложителни, в случай че инфекцията, която причинява епидемия или пандемия, го изисква. За това се схванаха депутатите от Комисията по опазване на здравето, които одобриха на второ гласоподаване Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за здравето.

Промяната в авансово прегледания на първо четене законопроект беше импортирана устно, преди началото на разискването, когато стана ясно, че националният представител проф. Андрей Чорбанов от " ИТН " е оттеглил предложенията си, с които дописва възбраните с " противоепидемичните ограничения не могат да включват и наложителни имунизационни акции, наложителни проби, носене на защитни средства и всевъзможни форми на забранителни или разрешителни документи ".

Първоначалните текстове даваха прекомерно общи пълномощия на здравния министър да постанова ограничения и без изключителна епидемиологична конюнктура, като единственото ограничаване бе, че те не могат да включват възбрана за влизане в страната, ограничаване на напредването и затварянето на публични места и услуги.

Новите оферти бяха устно показани от заместник-председателя на комисията д-р Александър Симидчиев от " Демократична България " и провокираха възраженията на членовете от ГЕРБ-СДС, съгласно които сходна смяна не може да бъде внасяна устно, че са получили въпросните текстове " 20 минути по-рано ".

След спор дали процедурата е нарушена, ръководещите се позоваха на текст от правилника, съгласно който комисията се произнася за недопустимост на такива оферти с решение.

Асен Балтов предложи решението да бъде отсрочено за четвъртък, с цел да се излезе с нови оферти, само че концепцията не срещна утвърждение измежду по-голямата част от присъстващите. 

Според показаните от доктор Симидчиев оферти ограничаващите ограничения позволяват задължителност на защитни средства, имунизация или въвеждането на документ за достъп до обществени места и услуги. Това ще става по народен проект за деяние в изискванията на пандемия, който ще би трябвало да изготвя Министерството на здравеопазването в период до 30 дни след оповестяване на извънредна епидемиологична конюнктура. Той би трябвало да съдържа съответни периоди и критерии за въвеждане на противоепидемични ограничения, " съгласно спецификата на разпространяване на заразната болест ".

От здравното министерство желаеха да бъде направено конкретизиране, какви тъкмо ще са уговорките им, дали би трябвало да се създава проект за всяка обособена заразна болест, която може да се популяризира в страната. Началникът на кабинета на здравния министър доцент Васил Пандов дефинира предложенията като " амбициозна задача " и изрази подозрение, че ведомството ще успее да реагира в предстоящите периоди, изключително, в случай че става дума за нов извършител на болестта.

В отговор Симидчиев посочи, че проект ще се прави за съответно заболяване, по тази причина тези проекти не се фиксират в закона, а остават в Министерство на здравеопазването, и когато се вкара изключително състояние се задействат.

Очаквано, на предложенията се опълчи Елена Гунчева от " Възраждане ", съгласно която наложителните ограничаващи ограничения нарушават човешките права и даже внесе устно оттеглените от Андрей Чорбанов промени в законопроекта, които обаче не минаха гласоподаване.

Промените, които съгласно доктор Ивайло Христов от " ИТН " " балансират " текста и са " база, върху която Министерство на здравеопазването може да построи съответен проект " бяха признати с 10 гласа " за ".
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР