Маските предпазват от заразяване с коронавирус. До този извод стигнали

...
Маските предпазват от заразяване с коронавирус. До този извод стигнали
Коментари Харесай

Експеримент с хамстери показа: Маските спират коронавируса

Маските защищават от заразяване с ковид. До този извод стигнали учени от университета в Хонконг, които потвърдили ефикасността на защитните маски против разпространяването на болестта. За опитите си, обаче, те не употребявали хора, а хамстери.
Групата микробиолози, ръководени от проф. Юен Квок-Юна, създали специфична структура от няколко кафези, в която се помещавала група от упоменатите гризачи. С помощта на вентилатори експертите моделирали обстановка, като при разпространяване на вируса от заболели към здрави хамстери, употребявайки загради от елементарни хирургически маски.
Когато не били употребявани загради, макар че животните не били в директен контакт един с различен, в границите на седмица се заразили 8 от 12-те здрави хамстера. Това демонстрира, че безконтактното предаване при неналичието на защитни средства става в 67 на 100 от случаите.
При слагането на загради с маски в клетката на хамстерите, носители на вируса, болестта се предала единствено на две от дванайсетте здрави опитни животни, което прави към 17 % възможност за безконтактно предаване на ковид. Медиците също по този начин открили, че вирусното натоварване в организма на инфектираните животни, в чиито кафези били инсталирани маски, е било 10 пъти по-малко, спрямо това на непосредствено инфектираните гризачи., написа Дарик.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР