Маските няма да са задължителни в часовете по музика, танцово

...
Маските няма да са задължителни в часовете по музика, танцово
Коментари Харесай

Учениците свалят маските в часовете по музика в центровете за личностна подкрепа |

Маските няма да са наложителни в часовете по музика, танцово и театрално изкуство в Центровете за поддръжка за личностно развиване, оповестява Министерството на образованието и науката, което разгласява насоки за работа в изискванията на изключителна епидемиологична конюнктура на ЦПЛР.

Групите там са дребни и се чака останалите наложителни и целесъобразни ограничения за стерилизация, проветряване и съблюдаване на отдалеченост да са задоволителни като предварителна защита от болест, изясняват от МОН.

Както и в учебните заведения, по време на заниманията в ЦПЛР учителите ще могат да преподават без маска, в случай че дистанцията сред тях и децата е най-малко 1,5 метра. Както в часовете по изкуства, по този начин и в този случай изключението не важи, в случай че в групата има деца и възпитаници със специфични просветителни потребности (СОП).

Насоките са създадени от МОН и съобразени с рекомендациите на Министерството на здравеопазването (МЗ), пишат още от пресцентъра на ведомството. Целта им е да се обезпечи оптимално дълготрайно присъствено образование, в това число на децата със СОП, и да се вземат местни ограничения.

Учебната година в ЦПЛР стартира на 1 октомври.

Указанията включват четири сюжета за работа на ЦПЛР според от развиването на заболеваемостта от COVID-19 в страната. При карантиниран преподавател и/или дете/ученик, или карантинирана група, за периода на карантината би трябвало да се ограничи проведеното извеждане отвън територията на институцията на децата/учениците от другите групи, които не престават да посещават ЦПЛР присъствено.

Насоките разписват наложителни и целесъобразни ограничения за понижаване на рисковете от разпространение на инфекцията. Сред целесъобразните е опцията за тестване на личния състав и децата. За учителите то се прави при обезпечени безвъзмездни проби след позитивно решение на общото заседание на ЦПЛР и в съгласуваност с Регионалната здравна ревизия (РЗИ). Ако децата и учениците, които посещават центровете, не са тествани в учебно заведение, при обезпечени безвъзмездни проби и при единодушие на родителите на най-малко 90% от тях шефът провежда тестването със съдействието на РЗИ. То е единствено за децата/учениците на съгласните родители и се прави най-малко един път в седмицата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР