Маскирани ирански военноморски командоси са извършили операция с помощта на

...
Маскирани ирански военноморски командоси са извършили операция с помощта на
Коментари Харесай

Иран разпространи кадри от задържането на петролен танкер в Оманския залив

Маскирани ирански военноморски командоси са направили интервенция благодарение на хеликоптери, при която са завладели пътуващ за Съединени американски щати петролен танкер в Оманския залив Това се вижда от фрагменти, публикувани от иранската държавна телевизия в петък, съобщи Асошиейтед прес.

Задържането на кораба „ Адвантидж Суийт “ (Advantage Sweet) е станало в четвъртък. Плавателният съд е благосъстоятелност на китайска компания, а мениджмънтът му се реализира от турска.

Информация за задържането на танкера, плаващ под флага на Маршаловите острови, беше публикувана още в четвъртък от военноморските сили на Съединени американски щати.

Задържането на плавателния съд от страна на Иран е част от поредност сходни произшествия с кораби в този стратегически регион, през който минава една пета от целия търгуван нефт в света.

Според компанията за морска сигурност „ Амбри “ (Ambrey), представена от Ройтерс, завземането на „ Адвантидж Суийт “ е в отговор на задържането и конфискуването на танкер с ирански нефт няколко дни по-рано. Официалното пояснение на Иран за завладяването на „ Адвантидж Суийт “ е, че танкерът се е сблъскал с ирански съд, при което няколко моряци са били ранени, а трима са в неопределеност, и не се е подчинил на инструкциите на иранските управляващи, подадени по радиото.

През предходната година Съединени американски щати се пробваха да конфискуват танкер с ирански нефт край Гърция поради наложените наказания против Техеран. В отговор Иран конфискува два гръцки танкера в Персийския залив. Гръцкият висш съд подреди иззетият нефт да бъде върнат на Иран, а по-късно гръцките кораби бяха освободени.

Говорител на Организация на обединените нации сподели в петък, че генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш е бил осведомен за случая в Оманския залив и удостоверява поддръжката си за интернационалното морско право.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР