Маски или фурми? И колко тона? Това са въпросите, които

...
Маски или фурми? И колко тона? Това са въпросите, които
Коментари Харесай

Маски или фурми: bTV по следите на доставката от Обединените арабски емирства

Маски или фурми? И какъв брой тона? Това са въпросите, които си задават всички, откогато стана ясно, че част от получените от ОАЕ медицински консумативи в действителност са фурми.

Преди няколко дни управляващите оповестиха, че частни компании в България са разменили с Обединените арабски емирства храна против нужните консумативи.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Изнесоха 32 тона храни и получихме 15 тона медицински консумативи. Като замяна. Това са защитни средства, маски, ръкавици и костюми “, разгласи на 13 април началникът на Националния действен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По-късно се оказа, че консумативите не са 15 тона, а по-голямата част са фурми. Днес от щаба трансформираха позицията си

„ Не съм осведомен в елементи с дарението. Даренията от частни компании могат да са всевъзможни “, отговори ген. Мутафчийски.

„ Това нещо тежи 2 грама (маската – бел. ред.), фурмите тежат по половин кг. Не може да ги съпоставяме в тонове “, добави основния държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев.

bTV откри фурмите в склад на БЧК край София. Оказа се, че те сигурно са по-голямата част от пристигналото подаяние.
България изпрати 32 т храна на ОАЕ, а те на нас - медицински консумативи Двете страни се сплотиха в битката против COVID-19
Директорът на Националния учебено-логистичен център (НУЛЦ) на БЧК в с. Лозен – Огнян Иванов, разяснява пред екипа ни, че на око фурмите наподобяват да са повече от медицинските консумативи.

Тепърва ще се взема решение по какъв начин ще се разпределят. Те ще отидат при обществено слаби, а не по лечебните заведения.

От Министерството на стопанската система потвърдиха, че сме изпратили храна, а сме получили „ маски, ръкавици, дезинфектанти и дрехи, както и храна от локални компании “.

Според тях това е жест на взаимност и поддръжка и задълбочаването на разговора сред двете страни на най-високо държавно равнище.

Утре държавна комисия ще отиде и ще преброи какъв брой тона са формите и какво количество са санитарните материали, получени от Обединените арабски емирства.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР