„Маската е връщане към ордата”, пише бащата на психоанализата Зигмунд

...
„Маската е връщане към ордата”, пише бащата на психоанализата Зигмунд
Коментари Харесай

Маската ни връща към ордата: Фройд - slava.bg

„ Маската е връщане към ордата”, написа бащата на психоанализата Зигмунд Фройд. Според него обезличаването, което тя носи, е директен мост към превключване към логиката на психиката на тълпата. Става въпрос за всички вероятни маски, които слагаме. На това сме посветили

Човекът е благоразположен бързо да се настройва на вълните на тълпата. Интересно е, че скоростта и силата на това превръщане зависят и от размера на тълпата. Тя е относително рационална, формирана от 5 души и безусловно неудържима при 5000. Колкото е по-висок броят на участващите в нея, толкоз по-мощно става въздействието на инстинктите и експанзията, а по-малко – на разбора и толерантността.

Човекът просто „ изключва” от нормалния метод на мислене, даже на деяние. Както споделят психолозите, подчинява се на „ стадния инстинкт” (по странна подигравка и имунитета учените, въпреки в друга дисциплинираност, го дефинират като „ стаден”). Тоест, равнището внезапно пада до животинско. И всеки прави неща, които даже не би си помислил другояче.

Той се подчинява на 3 съществени потребности, които тълпата има:

Да дъвче

Да из/насилва

Да убива

Какво кара хората внезапно да „ озверяват”?

Според психолозите този феномен се дължи на един резултат, който може да се назова „ аромат на свобода”, т.е. образуването на човешка буря основава заблуда за липса или помитане на всевъзможни правила и правила – правни, морални и други.

„ Различните неврози на хората, образуващи тълпата, се трансформират в една обща невроза”, гласи професионалната позиция на психолозите....
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР