Мъск все още не отправил официално предложението си към ръководството

...
Мъск все още не отправил официално предложението си към ръководството
Коментари Харесай

Саудитският фонд едва ли би помогнал на Мъск да отпише Tesla от борсата

Мъск към момента не отправил публично предлагането си към управлението

Още по тематиката
Опасното шофиране на Илън Мъск

Предприемачът от дълго време има проблеми с анализаторите и спекулантите на финансовия пазар
17 авг 2018
Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира публично следствие против Мъск и Tesla

Комисията стартира официална инспекция, тъй като има съображение да счита, че има нарушаване на закона и ползите на вложителите са нарушени
16 авг 2018
Мъск договаря с фонда на Саудитска Арабия за финансиране свалянето на Tesla от борсата
13 авг 2018
Саудитска Арабия разпродава канадските си активи

Рияд замрази комерсиалните си връзки с Отава, а напрежението сред двете страни ескалира
13 авг 2018
Кой може да финансира изкупуването на Tesla

За да извърши проекта си да смъкна компанията от борсата, на Илън Мъск ще са му нужни обилни средства
13 авг 2018
Българската Flipps закупи американския стартъп Avid AI

Платформата за стрийминг на бойни спортове към този момент ще демонстрира и вести на потребителите
12 авг 2018
Бордът на Tesla изследва проекта на Мъск да направи компанията непублична

Директорите имат намерение да се срещнат с финансови съветници през идната седмица
12 авг 2018 Главният изпълнителен шеф на Tesla Илън Мъск съобщи през седмицата, че " явно Суверенният фонд на Саудитска Арабия разполага с повече от нужните средства ", с цел да финансира свалянето на компанията от борсата, оповестява Reuters. Очакванията на Мъск обаче евентуално ще останат неоправдани, изясняват банкери и банкови анализатори.

Активите на ФПИ

В реалност Фондът за обществени вложения (ФПИ), суверенният фонд на Саудитска Арабия, в действителност разполага с активи за над 250 милиарда $, с които би могъл да финансира изкупуването на обществено търгуваните акции на компанията. Една сериозна част от направените от фонда вложения обаче са нисколиквидни, което прави това в случай че не невероятно, то най-малко извънредно мъчно.

Повече от половината от средствата на суверенния фонд са вложени в огромни саудитски компании, чиито акции мъчно биха били продадени в огромни размери и на добра цена. В допълнение към това от ФПИ са обвързали 45 милиарда $ към фонд за вложения в софтуерни компании, предвождан от японската Softbank. Инвестициите на суверенния фонд включват още 3.5 милиарда $ в акции на Uber, 1 милиарда във Virgin Group и 20 милиарда $ във фонд за инфраструктурно развиване взаимно с Blackstone.

От една страна, всички тези инициативи на фонда затрудняват присъединяване му в проектите на Мъск от финансова позиция. Ако към тях прибавим и политическия декор, върху който се вземат решенията за ръководство на средствата на ФПИ, финансирането на делистването на Tesla наподобява едва евентуално. От известно време суверенният фонд е под напън да усили каузи на вложенията си в Саудитска Арабия, където застой в някои браншове на стопанската система докара безработицата до едно от най-високите ѝ равнища.

Свалянето на Tesla от борсата

" Фондът би могъл да финансира част от приватизацията на Tesla, само че тя няма да е безусловно огромна и сигурно няма да е цялата ", изясняват източници на Reuters, близки до банковия бранш в Саудитска Арабия.

От друга страна, Мъск не е направил публично предложение за свалянето на Tesla от борсата, обявиха от компанията във вторник. Главният изпълнителен шеф на компанията съобщи, че не чака да са нужни всичките 72 милиарда $ от капитализацията на Tesla заради съществуването на доста акционери, в това число самия Мъск, които биха се съгласили с отписването на компанията от борсата.

Понастоящем фондът има към 5% от акциите на Tesla.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР