Масивният Vision фонд на конгломерата SoftBank ще осъществи своята първа

...
Масивният Vision фонд на конгломерата SoftBank ще осъществи своята първа
Коментари Харесай

Най-големият фонд на Softbank инвестира $110 милиона в стартъп за нетрадиционни батерии

Масивният Vision фонд на конгломерата SoftBank ще реализира своята първа рискова инвестиция, ориентирана към устройства за предпазване на сила. Батериите, в които ще бъдат вложени средствата, са леко казано нетрадиционни, написа Bloomberg.

Фондът на японския софтуерен колос ще влага 110 милиона $ в швейцарския стартъп Energy Vault, който употребява кранове и бетонни блокове за съхраняването на сила. Технологията работи на следния принцип - електрически кранове повдигат и слагат бетонните блокове в кула, когато има обилие от сила. Когато обаче е нужна мощ, крановете употребяват гравитацията, с цел да скапват въпросната конструкция блок по блок, а тежестта на низходящите блокове служи за превръщането на кинетичната сила в електрическа и нейното предпазване за огромен интервал от време.

Стартъпът е изправен пред сериозна конкуренция от страна на бързоразвиващата се промишленост в литиево-йонни акумулатори, чиито индустриални разноски паднаха с 85% за последните 10 години.

100-милиардният Vision фонд залага на нуждата от намирането на по-достъпни и по-големи системи за предпазване на сила, както и за разширението на потреблението на възобновима сила. Дори вятърът и слънцето като източници на сила остават несигурни такива, поради това, че в един миг могат да създават електрическа енергия, а в различен - не. Според SoftBank намирането на метод за съхранението на чиста мощ и изпращането ѝ при нужда може напълно да промени играта.

Швейцарският стартъп употребява същия принцип, който от дълго време се употребява от язовирите за помпено хидро физическо предпазване на сила. При него се употребяват големи резервоари и гравитация, с цел да генерират и съхраняват сила. От SoftBank пък са уверени, че концепцията на бетонната кула може да се мащабира бързо със системите, конфигурирани до съществуващите слънчеви или вятърни електроцентрали.

Според Акшай Нахета, който е ръководещ сътрудник на SoftBank Investment Advisers, системата може да бъде осъществена за 15% от цената на апаратура с литиево-йонна батерия с сходен размер. Очаква се самият конгломерат да стане един от клиентите на Energy Vault и да конфигурира една от системите на неразкрито към този момент място, уточни Нахета.

Energy Vault също построява демонстрационни съоръжения в Италия и в цех за индийската Tata Power Company.

Робърт Пикони, съосновател и основен изпълнителен шеф на Energy Vault, съобщи, че технологията може да разреши на вятърни и слънчеви електроцентрали да доставят електрическа енергия в мрежата 24 часа дневно, подбивайки напълно разноските за извличане на изкопаеми горива.

" Решаваме проблем, на който през днешния ден просто не са открити доста отговори ", споделя още Пикони.

Едно от преимуществата на технологията е, че може да бъде конфигурирана съвсем на всички места, за разлика от помпените хидросистеми, които се нуждаят от най-малко два солидни резервоара на разнообразни височини, с цел да работят. Въпреки това Пикони не чака бетонните кули на Energy Vault да поникнат в градските центрове, където разумно ще пречат на градоустройствената хармония.

" Очевидно е, че инсталацията не е устройство, което ще се съчетае идеално с градските условия ", признава Пикони, допълвайки обаче, че на всички места другаде инсталациите биха били безпределно потребни.

Повече за технологията, която употребява Energy Vault, може да откриете тук .
 SoftBank основава втори Vision фонд с капитал над $100 милиарда
SoftBank основава втори Vision фонд с капитал над $100 милиарда

Саудитска Арабия остава отвън него
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР