Мащабното спиране на американската икономика заради коронавируса може да предизвика

...
Мащабното спиране на американската икономика заради коронавируса може да предизвика
Коментари Харесай

Коронавирусът и новата Голяма депресия

Мащабното прекъсване на американската стопанска система поради ковид може да провокира повтаряне на Голямата меланхолия. Това съобщи някогашният икономист и консултант в администрацията на Доналд Тръмп Кевин Хасет.

Стряскащото предизвестие от някогашен консултант в Белия дом идва, когато банките на Wall Street афишират, че Съединени американски щати е изправена пред исторически срив в Брутният вътрешен продукт и възходящи загуби на работни места.

Избухването на огнището изпрати американската стопанска система съвсем в застой. Ограниченията от здравен темперамент принудиха търговците, заведенията за хранене и университетите да затворят порти. Някога оживените летища са безлюдни. Магистралите и подлезите са празни. Фабриките се затварят.

" Или ще станем очевидци на нова Голяма меланхолия, или би трябвало да измислим метод да върнем хората на работа, макар че това е рисковано ", уточни Хасет пред CNN.
 Икономисти: световната криза към този момент настъпи
Икономисти: световната криза към този момент настъпи

Прогнозите за напредък са свити на половина

2 милиона чиновници стават безработни в Съединени американски щати през април?

Икономистите предизвестяват, че въздействието върху работните места ще бъде тежко. Хасет, който напусна Белия дом предходната година и в този момент е коментатор на CNN, предвижда, че отчетът за работните места през април ще регистрира най-лошите данни до момента в историята. Той предвижда до тогава работата си да изгубят към 2 милиона души.

Това елементарно ще надмине най-лошата до момента статистика за работните места в Съединени американски щати от Голямата криза през март 2009 година, когато без работа останаха 800 000 души.

И до момента в който безработицата доближи пик от 10% в Съединени американски щати по време на Голямата криза, това беше доста по-малко тежко, в сравнение с по време на Голямата меланхолия през 1933 година, когато безработицата доближи 24,9%.

Уволненията, свързани с ковид, към този момент започнаха. Union Square Hospitality - ресторантьорска група в Ню Йорк, ръководена от Дани Майер - разгласи в сряда, че понижава работната си мощ с 80%, или 2 000 работни места. Причината е ясна - цялостното изгубване на приходите.

Marriott International - най-голямата международна хотелиерска верига - стартира да пуска чиновниците си в отпуски, откакто пътуванията просто стопираха. И безчет работни места на дребно са изложени на риск, защото купувачите са принудени да стоят вкъщи.

Седмичните претенции на безработни към трудовите администрации в Съединени американски щати скочиха до 281 000 за седмицата, приключваща на 14 март. Това е най-високото равнище за две години и половина. И това може да е единствено началото.

JPMorgan съобщи през вчерашния ден, че първичните претенции на безработни в Съединени американски щати ще набъбнат над 400 000 през идващите седмици.
 Цената на срутва: Борсите изтриха капитализация за $25 трилиона $
Цената на срутва: Борсите изтриха капитализация за $25 трилиона $

Ценните бумаги се върнаха с най-малко две години обратно

Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие може да се срине с 14%

Съкращенията, съчетани със общественото разграничаване, изисквано от здравните управляващи, ще нанесат тежък удар на Брутният вътрешен продукт.

Deutsche Bank предизвести в отчет от сряда, че Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати може да се намали при годишна ставка от 13% през второто тримесечие.

За съпоставяне - това е повече от 1,5 пъти по-лошо от най-рязкото стесняване през Голямата криза, когато Брутният вътрешен продукт спадна с 8,4% през четвъртото тримесечие на 2008 година, показва Deutsche Bank. Свиването ще надмине и предходния връх след Втората международна война от 10% през началото на 1958 година.

" В момента американската стопанска система претърпява в действителност невиждан потрес, който евентуално ще се ускори с ускоряването на разпространяването на вируса през идващите седмици ", пишат икономистите от Deutsche Bank в отчета си.

JPMorgan чака още по-голям потрес - стесняване на Брутният вътрешен продукт през второто тримесечие с 14%.
 JPMorgan: През второто тримесечие се чака меланхолия
JPMorgan: През второто тримесечие се чака меланхолия

Банката обаче планува стабилизиране през Q3

Въздействието се усилва от обстоятелството, че американската стопанска система се управлява значително от потребителските разноски. И сега за потребителите е невероятно да харчат в заведения за хранене, молове, театри или на пътувания, защото всички тези обекти лимитират или преустановят активността си.

Deutsche Bank предизвести в сряда, че потребителските разноски ще паднат с 8,9% през второто тримесечие, в това число 13,6% спад в разноските за артикули. Очаква се бизнес разноските да се срутен с към 20%, което съвсем съответствува с интервала на Голямата криза.

" Икономическите катаклизми " може да бъдат доста по-лоши в чужбина, да вземем за пример в Европа. JPMorgan чака спад от 22% в Брутният вътрешен продукт на еврозоната през второто тримесечие и 30% спад във Англия.
 Питър Шиф: Истинският срив е тук
Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки утежняват положението на стопанската система, счита специалистът

Кредитната рецесия ще задълбочи рецесията

Хаосът на Wall Street може да ускори икономическата болежка.

Фондовата борса се срина, нанасяйки забележителен удар върху доверието на потребителите.

Всички облаги след избирането на президента Доналд Тръмп към този момент се изпаряват. Авиокомпаниите, круизите и енергийните ресурси са в състояние на " свободно рухване ".

Има обаче и по-лоши вести - Федералният запас се състезава да изпомпва големи количества пари, което основава риск притокът на заеми да бъде пресечен тъкмо когато семействата и предприятията се нуждаят най-вече.

Има ли нещичко положително във всичко това?

Добрата вест, в случай че може да се назова добра, е, че световните централни банкери и основателите на политики към този момент вкарват редица ограничения, чиято цел е да облекчат икономическите и финансови шокове от ковид.

А някои икономисти даже са оптимистично настроени за възобновяване по-късно през 2020 година.

JPMorgan предвижда, че Брутният вътрешен продукт ще се възвърне с 8% през третото тримесечие и 4% през четвъртото, което допуска доста мъчителна, само че къса криза, която ще продължи единствено две тримесечия.

И въпреки всичко, нито една от тези прогнози няма да има значение, в случай че до тогава огнищата на болестта са овладени. Най-добрият сюжети за международната стопанска система е здравната рецесия около ковид да бъде позволена, преди да стартира трайното икономическо възобновяване.
 В Китай губят вяра за бързо възобновяване и чакат банкрути
В Китай губят вяра за бързо възобновяване и чакат банкрути

Всяка втора потребителска компания няма средства да покрие разноските си за идващите шест месеца
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР