Мащабното разследване на най-голямата в света социална мрежа продължи 18

...
Мащабното разследване на най-голямата в света социална мрежа продължи 18
Коментари Харесай

Британските власти: Facebook е групировка от дигитални гангстери

Мащабното следствие на най-голямата в света обществена мрежа продължи 18 месеца. Ръководителят на Фейсбук Марк Зукърбърг три пъти отхвърли да дава отговор на въпросите на английските парламентаристити.

Главният извод от всичко това е, че със саморегулирането на софтуерните колоси би трябвало да бъде завършено допустимо най-скоро.

По мащабите на своята активност и по броя консуматори актуалните софтуерни компании наподобяват на страни. Ето за какво, и за тях е нужна същата сурова регулация – закони, ясна система от санкции, в това число и наказания. Към това приканиха английските депутати след приключването на 18-месечното следствие активността на Фейсбук.

В рамките на следствието бе оповестена вътрешна преписка и документи на Фейсбук, показваща че търговията с персоналните данни на потребителите без тяхното единодушие е била общоприета процедура. И това е единствено началото.

Сега английският парламент обобщава резултатите от следствието, като красноречиво назова управлението на Фейсбук „ цифрови гангстери „, които злонамерено нарушават неприкосновеността на персоналния живот и нелегално попречват конкуренцията.

„Демокрацията е под опасност заради злонамереното и праволинейно таргетиране на хората посредством дезинформиращи „тъмни рекламни обяви“ от неидентифицирани източници“ сподели ръководителят на профилираната комисия Дамиен Колинс. Изданието Telegraph счете доклада на комисията за „разрушителен“ за Фейсбук.

„Недопустимо е компании като Фейсбук и техните ръководители да да се изживяват като „дигиталните гангстери“ на онлайн света и да се смятат себе си отвън всевъзможни закони“ – се акцентира в отчета с размер от 108 страници.

Комисията акцентира и върху това, че три пъти се е опитвала да получи отговор от Марк Зукърбърг, само че за разлика от „очната ставка“ с американските законодатели, той пренебрегва въпросите от другата страна на океана. Британските парламентаристи особено обърнаха внимание, че Зукърбърг вместо себе си изпраща неопитни подчинени, които не са в положение да дават отговор на въпросите на комисията.

Комисията прикани колкото се може по-бързо да завърши епохата на саморегулиране на софтуерните колоси и да се ограничи тяхната активност посредством твърди законодателни правила, нарушаването на които води до астрономически санкции и наказания.

Разследването особено подчертава и върху два съществени момента, засягащи непосредствено Англия.

Първо, изборните закони на страната имат потребност от промяна, тъй като не са приспособени към актуалните софтуерни способи на влияние от страна на „чуждестранните гастрольори“, в това число и сътрудниците на съветското държавно управление, които целят разрушение на демокрацията.

Второ, депутатите приканиха държавното управление да организира без значение следствие на „чуждестранното влияние и операции на избирателите“ в трите най-значими за ориста на страната събития: референдумите за самостоятелност на Шотландия и излизането на Британия от Евросъюза, както и на изборите от 2017 година.

Независимо от козметичните промени в своята политика, Фейсбук продължава да слага ползите на бизнеса и акционерите по-високо от човешките права на своите над 2 милиарда консуматори.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР