Мащабно многонационално военно учение се провежда в румънската част на

...
Мащабно многонационално военно учение се провежда в румънската част на
Коментари Харесай

Мащабно учение на държави от НАТО в Черно море, България изпрати фрегата и миночистач

Мащабно многонационално военно обучение се организира в румънската част на Черно море и на делтата на Дунав.

" Морски щит " 2023 (Sea Shield 2023) e проведен от Военноморските сили на Румъния от 20 март до 2 април и в него вземат участие към 3400 военни дружно с военноморски сили и техника от още 12 съюзнически и партньорски страни - Албания, България, Франция, Грузия, Гърция, Полша, Португалия, Обединеното кралство, Холандия, Република Молдова, Съединени американски щати и Турция.

Учението е включено в многонационалните стратегии на НАТО за образование CJET - Combined Joint Enhanced Training и eMTEP - Enhanced Military Training Exercise Programme, прецизират от румънските Военноморски сили.

Над 30 военни кораба от Военноморските сили на Румъния, два военни кораба от Военноморските сили на България и 14 самолета от Франция, Румъния, Съединените американски щати и Турция се включиха в учението, оповестиха от Военноморски сили на Румъния.

От българското МО оповестиха, че за присъединяване в учението са отплавали фрегатата " Верни " и базов миночистач " Прибой ".

 България изпрати фрегатата
България изпрати фрегатата " Верни " за присъединяване в учението
Снимка: МО на РБ

След овакантяване на Военноморска база Бургас и преход до пристанище Констанца, екипажите на корабите ще проведат работни срещи, свързани с организацията и провеждането на учението.

 Снимка: Военноморски сили на Румъния

Същинската част ще стартира с излизане на корабите от пристанището и осъществяване на плануваните епизоди в акваторията на Черно море, осведомиха от българското военно министерство.

 Снимка: Военноморски сили на Румъния

Сред задачите на плаването са: повишение на равнището на оперативната съгласуемост с Военноморски сили на съюзническите страни; рационализиране на подготовката и качествата на персоналния състав на корабите за присъединяване в провеждането на учения; рационализиране на тактиките, техниките и процедурите при взаимно корабоплаване в съюзнически формат, обявиха от МО.

 Снимка: Военноморски сили на Румъния

Към военните кораби ще се причислят бързи интервенционни лодки и патрулни кораби, военни транспортни средства и други бойни качества, като мобилни пускови установки, отряди на силите за специфични интервенции и водолази за битка с експлозиви и навлизане.

 Снимка: Военноморски сили на Румъния

 Снимка: Военноморски сили на Румъния

Участват и експерти по CBRN (химическа, биологична, радиологична и ядрена) защита, и пехотни и парашутни взводове, допълват детайлностите от румънските Военноморски сили.

 Снимка: Военноморски сили на Румъния

 Снимка: Военноморски сили на Румъния

 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР