Мащабните горски пожари в Португалия и Испания вече заплашват курортни

...
Мащабните горски пожари в Португалия и Испания вече заплашват курортни
Коментари Харесай

Португалия в плен на мащабни горски пожари

Мащабните горски пожари в Португалия и Испания към този момент заплашват курортни селища. Хиляди локални поданици и туристи са евакуирани. Силни ветрове затрудняват преодоляването на огнената буря. Няма известия за починали, само че минимум 40 души са потърпевши в друга степен.

Седми ден португалската провинция Алграве е обхваната в пламъци. Потушени са над 500 огнища, само че управляващите признават, че огънят е отвън надзор. 1400 пожарникари, 450 коли, самолети и хеликопери са в конкуренция с времето, в опит да овладеят стихията.

След рекордните горещини от над 40 градуса, през днешния ден в региона на Алграве е към 26. Но поради мощните ветрове, периметърът на пожарите се е нараснал до близо 100 километра.

Властите подредиха незабавна евакуация на най-застрашените региони - част от тях известни измежду туристите.
Минах през няколко от селата в региона - никой не е останал там. Призрачно е.
Премиерът Антониу Коща предизвести, че потушаването на огъня може да отнеме най-малко седмица.

Пожари горят и в прилежаща Испания, в няколко региона на Валенсия тече евакуация. Част от локалните хора се връщат за малко, с цел да се снабдят с медикаменти и облекла и да ревизират дали домът им не е изгорен.

Всичко се случи доста бързо. Мислeхме, че сме надалеч от огъня, само че посоката напразно ненадейно се обърна и ни подредиха да напуснем региона.
Дронове, снабдени с термокамери обхождат региона, с цел да наблюдават за пораждане на нови огнища. Едва откакто бъде несъмнено, че няма заплаха за популацията, хората ще могат да се върнат по домовете си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР