Мащабни инвестиции в образователната система предвижда проектобюджетът на Община Варна

...
Мащабни инвестиции в образователната система предвижда проектобюджетът на Община Варна
Коментари Харесай

Павел Попов: Започваме много инфраструктурни проекти във Варна за нова среда за учениците

Мащабни вложения в просветителната система планува проектобюджетът на Община Варна за 2024 г.  Те са ориентирани към разнообразни просветителни институции – ясли, детски градини, учебни заведения и общежития и са главен приоритет на екипа на кмета Благомир Коцев, разяснява заместник-кметът по обучение и спорт Павел Попов във връзка проектобюджета на Община Варна.

Според документа, който общината разгласява на 17.01.2024 година, функционалност " Образование " има максимален условен дял от 37% в общия размер на бюджета и възлиза на 263 400 000 лева - с близо 24 млн. лева повече по отношение на първичния бюджет на 2023 година

" Множеството инфраструктурни планове, които сме заложили, ще основат нови условия и по-добра среда на учениците ", разяснява заместник-кметът.

В изявление за " Дарик радио " той посочи, че в правенето на проектобюджета за 2024 година управлението на Община Варна е осигурило нови и разнородни източници за финансиране за функционалност " Образование ". Пример е новият комплекс от здания за Математическата гимназия " Д-р Петър Берон ". Заложили сме 8,7 млн. лева и се надяваме строителството да стартира до края на годината, сподели Павел Попов. Той напомни, че парите за Математическата гимназия бяха обезпечени по линия на Инвестиционната стратегия на Министерството на финансите по общински планове, която за Варна е в размер на 100 млн. лева

Попов посочи също, че са привлечени пари по програмата на Министерство на образованието и науката " Изграждане, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения " (2024-2026). По нея Община Варна е кандидатствала за над 25 млн. лева и след утвърждение реализацията им ще стартира още тази година. В това число е създаване на нова постройка за III ПМГ " Акад. Методи Попов ", нов корпус към ДГ №30  " Приказка ", нова сграда и физкултурен салон към ДГ №17 " Д-р Петър Берон ", пристройка на детска ясла №5 " Чуден свят ".

Продължава осъществяването на започнатите планове по Програмата на МОН за създаване, продължение, надстрояване и реорганизация на детски ясли, детски градини и учебни заведения, съфинансиран от Община Варна с 12,5 млн. лева. Той включва нова детска градина на ул. " Хъшове " №2, завършването на новата детска градина № 48 " Ран Босилек " в с. Тополи, нов корпус към VII СУ " Найден Геров " и пристройка към ОУ " Васил Друмев ".

От МОН общината чака още 4,3 млн. лева за нови учебни физкултурни салони и спортни площадки навън, както и за ремонт на съществуващи.

Друг източник на финансиране е Националният проект за възобновяване и резистентност. По процедура " Модернизация на просветителна среда " общината е осигурила от страната близо 17,5 млн. лева и ще дофинансира с  над 1 млн. лева пет плана: съществени поправки, саниране и обезпечаване на налична среда на ОУ " Йордан Йовков ", ОУ " Св. Св. Кирил и Методий ", ОУ " Добри Чинтулов ", ДГ №17 " Д-р Петър Берон " и ДГ №18 " Чайка ".

Също с финансиране от над 11 млн. лева по НПВУ ще се построят нови здания на ОУ " Добри Чинтулов " и СУ ХНИ " Константин Преславски ", което ще даде опция на двете учебни заведения да преминат към едносменен режим на образование. Други 6 млн. лева са за главен ремонт и саниране на двете здания на средношколското общежитие " Михаил Колони ".

От аварийния лист за финансиране по Плана за възобновяване беше изваден и Черноморският юношески център в кв. " Аспарухово ". Сградата на някогашната професионална гимназия по текстил ще бъде главно ремонтирана за 4,3 млн. лева

По планове, финансирани по НПВУ, не престават ремонтите в ДГ №2 " Щастливо детство ", ДГ №44 " Валентина Терешкова " и ДГ №51 " Ран Босилек ", с. Константиново. 

Заместник-кметът Павел Попов направи основни разяснения по отношение на рецензиите към проектобюджета във функционалност " Спорт ". По думите му, в миналогодишните бюджети са залагани средства единствено на хартия. Така за 2023 година са били заложени 4 млн. лева за финансови разноски в спортни бази и уреди, а са осъществени планове единствено за 1 млн. лева За останалите 3 млн. лева е нямало реалистични доходи, с които да бъдат покрити, сподели още Попов.

Той добави, че до края на година общината ще има опция да получи още средства и за двете функционалности – " Образование " и " Спорт " по нови стратегии от структурните фондове на Европейски Съюз, по които сега се приготвят доста планове.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР