Мащабната среща на европейските лидери в четвъртък претърпя първата си

...
Мащабната среща на европейските лидери в четвъртък претърпя първата си
Коментари Харесай

Ердоган се оттегли в последния момент от европейската среща на върха в Молдова

Мащабната среща на европейските водачи в четвъртък претърпя първата си високопоставена жертва - турският президент Реджеп Тайип Ердоган се отдръпна в последния миг, оповестява „ Политико “.

Турският водач, който завоюва още пет години отпред на страната си на втория тур на изборите в неделя, няма да пътува до Молдова за еднодневната среща на върха, съгласно трима чиновници, участващи в подготовката.

Така наречената Европейска политическа общественост (ЕПО) - нов колектив, стартирал след войната на Русия в Украйна - има за цел да сплоти европейските водачи отвън Европейски Съюз. В четвъртък ще участват повече от 40 европейски водачи, в това число тези от всички 27 страни от Европейски Съюз, както и от страни отвън Европейски Съюз като Англия и Турция, а също и от страните от Западните Балкани. Срещата, която ще се организира край Кишинев, столицата на Молдова, е втората среща на върха, която се организира под знамето на ЕПО, след учредителната среща в Прага през октомври предходната година. Ердоган участва на тази среща в чешката столица, само че влезе в спор с гръцкия си сътрудник Кириакос Мицотакис по време на вечерята в края на срещата.

Ердоган, който господства в политиката на Турция от две десетилетия, завоюва изборите в страната в неделя, макар мощното показване на коалиция от опозиционни партии.

Очаква се 69-годишният водач да разгласи новия си кабинет в петък, а встъпването му в служба е планувано за идващия ден.

Европейските водачи започнаха да идват в молдовската столица Кишинев през днешния ден преди срещата на върха, която се организира в палат и винарна на 35 км от града.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР