Мащабната международна схема за банкови измами, в която се оказа

...
Мащабната международна схема за банкови измами, в която се оказа
Коментари Харесай

Явор Колев: Няма пострадали българи от „Ливанската пералня”

Мащабната интернационална скица за банкови измами, в която се оказа забъркана и България. Наши сънародници взели участие в така наречен „ Ливанска пералня” като финансови мулета. От сметки на компании посредством фишинг мейли са източени милиони. Засега шестима са упрекнати като участници в незаконна група за пране на пари посредством непозволени транзакции на стойност над 40 милиона.

" В България се касае за проведена незаконна група, която се занимава с изпирането на пари, добити от киберпрестъпност, а посредством компании в Съединени американски щати и в Европа, са били атакувани компании с внедряване в междуфирмена коресподенция. При нея средствата от компанията контрагент, се превеждат по сметка, следена от проведената престъпност. Те отиват по сметки, които се управляват от проведената престъпност, а не на " мулета ". Тази проведена незаконна група е основала над 90 сдружения у нас с банкови сметки, на които са били превеждани парите от тази незаконна активност ", сподели пред „ Нова телевизия “ комисар Явор Колев, шеф отдел „ Компютърни престъпления” към ГДБОП.

Колев изясни, че тези мулета имат невисок обществен статус и са подготвени против минимална сума да открият на свое име банкови сметки с интернет банкиране. " Шестимата арестувани са уредниците. Тези лица, на които са откривани банковите сметки, са очевидци по формираното досъдебно произвеждане. Предвиденото наказване е отнемане на независимост от 3 до 12 години, защото са откраднати 44 милиона евро и 15 милиона $. Няма потърпевши българи ", съобщи той. Колев добави, че ливанският жител е ръководителят на незаконната група и все още са открити 17 индивида.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР