Мащабната акция на институциите по включване в образователната система на

...
Мащабната акция на институциите по включване в образователната система на
Коментари Харесай

И тази година МОН издирва 31 хиляди липсващи ученици

Мащабната акция на институциите по включване в просветителната система на изчезналите възпитаници ще продължи и тази година с издирването на 31 хиляди деца и младежи. Това стана ясно през вчерашния ден след съвещание в Министерски съвет на координационното звено по механизма за обсег на децата в учебно заведение, в което участваха министри, депутати, кметове и други

Въпреки че вицепремиерът Томислав Дончев прикани присъстващите да споделят своите рецензии и рекомендации за рационализиране на взаимната работа сред институциите, време за сходни задълбочени диалози нямаше, а срещата бе употребена по-скоро за политическа поръчка за продължение на напъните по връщане в клас на изчезналите деца.
Премиерът Бойко Борисов се появи, едвам " задължи " министрите да оказват помощ за всичко, което е належащо за триумфа на идеята.
Миналата година 1100 екипа, включващи над 11 хиляди учители, просветителни специалисти, обществени чиновници, посредници, кметове, регионални шефове, служители на реда и други, направиха над 200 хиляди обхода на адреси на деца, за които има данни, че не са включени в просветителната система. От 206 хиляди търсени възпитаници в клас бяха върнати 24 хиляди деца, които по-късно се стопиха до 22 хиляди, защото към две хиляди хлапета още веднъж стопираха да влизат в час. 70% от търсените деца, или към 145 хиляди, се оказаха в чужбина, без страната да има информация дали те вървят на учебно заведение там.
Вчера просветният министър Красимир Вълчев заяви, че 17 хиляди подрастващи въобще не са открити на адресите им, а 10 хиляди деца са открити, само че службите не са съумели да ги върнат в клас макар положените старания. За всички тях издирването продължава, като към тях се включват и тези, които са отпаднали през миналата 2017/2018 образователна година. По данни на министъра прибързано системата са напуснали още 12 хиляди възпитаници, 2/3 от които заради тръгване в чужбина. Останалата 1/3, или 4 хиляди деца, останали у нас, също ще бъдат обект на взаимна работа. Т.е. тази година напъните, които съгласно Вълчев би трябвало да са " по-фокусирани " и " по-ефективни ", ще бъдат ориентирани към общо 31 хиляди възпитаници, оповестява в. " Сега " в днешния си брой.
" Основните аргументи за отпадането от образованието са културни, а не финансови. Сблъскваме се с отвращение, индиферентност и даже непосредствено прекъсване от учебно заведение ", уточни просветният министър, съгласно който най-голямото предизвикателство пред системата е огромният и непрекъснато увеличаващ се дял на проблематични възпитаници - с майчин език, друг от българския, живеещите в беднотия, тези с обучителни усложнения и други Затова по думите му напъните би трябвало да са ориентирани към ранното идентифициране на децата в риск.
Вицепремиерът Томислав Дончев уточни, че би трябвало да се извърви още път във връзка с " изкуството на взаимоотношение " сред институциите и цялостната отдаденост на ведомствата по места.
Той прикани всички, виновни за механизма, да гледат на работата си като на задача, а не по чиновнически.
" И едно изтървано дете е неуспех за страната ", съобщи той и пожела издирването на възпитаници да е със същата пристрастеност, с която служителите на реда търсят нарушителите. " В случая не важи дежурната формула " Няма пари ", съобщи още Дончев.
Точно по въпроса с финансовата обезпеченост на механизма по обсег на децата в учебно заведение обаче има още много, което може да се направи. Неслучайно столичният кмет Йорданка Фандъкова и шефът на Синдиката на българските учители Янка Такева приканиха да се намерения за мотивацията на хората, които вървят в гетата да търсят деца. Учителите имат право на в допълнение заплащане за тази си работа, само че няма несъмнено тъкмо какъв брой може да е то. Единствените средства, заложени особено за екипите, са 300-те хиляди лева за транспортни разноски.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР