Мащабна реформа на паркирането в София предага независимият общински съветник

...
Мащабна реформа на паркирането в София предага независимият общински съветник
Коментари Харесай

Мащабна реформа на паркирането в София предлага Борис Бонев

Мащабна промяна на паркирането в София предага самостоятелният общински консултант Борис Бонев от Спаси София. Проектът е импортиран в Столичния общински съвет.
“През десетте години, откогато беше въведена Синята зона, не са правени никакви корекции, с изключение на механично увеличение на зоните. През този интервал градът ни доста се промени, а натискът от коли осезаемо набъбна. С предлагането ни целим да осъвременим изискванията за паркиране, да улесним живущите в зоните, да подсигуряваме повече паркоместа и най-сетне да вкараме ЦГМ в 21-ви век. ", разяснява общинският консултант и добави, че това е най-мащабната промяна в областта на паркирането, откогато има зони за платено паркиране.
Основна смяна е ограничението на броя на служебните и безвъзмездни паркоместа за институциите до 3. В момента сме очевидци по какъв начин държавни институции, министерства, дори самата Столична община, окупират големи пространства за служебните си коли и Общината по никакъв метод не лимитира това. Не е заслужено цели улици и площади да се употребяват като служебни паркинги, а живущите да нямат къде да паркират, до момента в който пешеходците лавират сред колите по разрушените тротоари. ” - изясни Бонев.
Градските деятели споделят, че са провели десетки диалози и всекидневно получават сигнали от живущи в центъра, които се оплакват от големия напор на коли. Според тях, неналичието на правила, отговарящи на днешните проблеми, съществено затруднява живота на хората.
“Затова предлагаме разширение на Синята зона в границите на целия център . Нелогично е извънредно натоварените региони към НДК, Халите, Докторския монумент и други да не престават да бъдат отвън Синята зона. Също по този начин предвиждаме тя да важи с един час повече - до 20:30 ч., както и да работи и в неделя сред 10 и 18 часа . ” - споделя Андрей Зографски от Спаси София.

От гражданската организация споделят, че предлагането им съдържа и опцията за въвеждане на специфични места за коли за зареждане, както и места за качване и слизане на пасажери , които улесняват придвижването към публични обекти и транспортни възли.
Предвиждаме и опцията за въвеждане на “Уикенд зона ”, важаща през почивните дни, която може да бъде въведена в естествен парк Витоша да вземем за пример. За първи път в България се вкарват потвърдени европейски практики, с цел да може да понижим хаоса по софийските улици и да улесним придвижването. Но предлагането ни съдържа и десетки организационни промени, които в допълнение ще подобрят действието на системата, ще понижат измамите и ще контролират разпределянето на градското пространство сред всички ползватели. ”, изясни Бонев.

Обширният отчет съдържа още и възбрана за животинска двигателна сила и каруцид в компактния град , цифровизация на работата на ЦГМ посредством електронни винетни стикери и надзор, унищожаване на грозните и незаконни антипаркинг детайли по тротоарите и улиците и така нататък
“Предлагаме разумни решения за многочислените проблеми, които се трупаха с годините. Затова чакам, че всички общински съветници ще поддържат тази улесняваща живота на софиянци смяна. ”, приключи Борис Бонев.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР