Мащабна размяна на пленници между Киев и проруските сепаратисти в

...
Мащабна размяна на пленници между Киев и проруските сепаратисти в
Коментари Харесай

Киев и проруските сепаратисти осъществиха мащабна размяна на пленници

Мащабна замяна на пленници сред Киев и проруските сепаратисти в Източна Украйна. Тя беше контрактувана този месец от президентите на Русия и Украйна на среща в Париж с присъединяване на водачите на Франция и Германия. Донбас и Луганск са получили общо 123-ма пленници и са предали 77, оповестява ТАСС. В телефонен диалог съветският президент Путин и немският канцлер Меркел приветстваха размяната, замислена като част от процеса за нормализиране на връзките сред Москва и Киев.

 © БГНЕС
Размяната се състоя на надзорен пункт край индустриалния град Горловка в Донецк. Пленниците дойдоха с рейсове и бяха предадени след инспекция на самоличността.

Процесът беше охраняван от въоръжени елементи на двете страни. Според украински медии сепаратистите предават основно украински военни, само че и арестувани деятели и публицисти.
Виктория Воронина: Бях наказана на 12 години за държавна измяна в по този начин наречената Луганска национална република. Дойдох да видя родителите си и за злощастие, не можах да напусна града. Тогава детето ми беше на две години и към този момент три години чака майка си да се върне вкъщи.
Сред предадените от Киев има някогашни членове на специфичните елементи Беркут, упреквани за убийството на 48 стачкуващи при продемократичните митинги в Украйна през 2014-та. Украински деятели се оповестиха срещу размяната. Преди две години Киев съобщи към 300 души и получи 70, а през септември си върна 24 моряци, арестувани от Русия в Керченския проток през ноември 2018.

Украинският президент Зеленски беше определен с заричане да завърши петгодишния спор, лишил живота на 13 000 души, и да върне пленените украинци вкъщи. Вътрешни рецензии провокират проектите му да даде специфичен статут на Донбас.

Признак за леко топене на връзките с Москва са и договарянията за дов контракт за пренос на съветски газ през Украйна.
 Приключи размяната на пленници сред Киев и Донецк Приключи размяната на пленници сред Киев и Донецк
Самопровъзгласилата се Донецка национална република и Киев приключиха размяната на пандизчии в Донбас.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР