Мащабна операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати

...
Мащабна операция срещу международна престъпна организация, изпрала милиони евро, откраднати
Коментари Харесай

Българи са участвали в международна група за киберпрестъпления и пране на пари

Мащабна интервенция против интернационална незаконна организация, изпрала милиони евро, откраднати от киберпрестъпници, са провели европейските полицейски служби и Федералното бюро на Съединените щати. За това оповестяват от Асошиейтед прес, като се базират на Агенцията на Европейски Съюз за полицейско съдействие "Европол ". Според Асошиейтед прес групата "QQAAZZ " включвала и български жители, чиито адреси у нас са били и претърсени.

Въпросната интернационална полицейска интервенция под шапката на Европол е била ръководена от португалската полиция и ФБР, прецизират от организацията. Освен в България, претърсени са били и жилища в Испания, Италия и Латвия - общо 40 на брой, като повече от половината обиски били извършени в балтийската република.

В Латвия и Англия били арестувани по шестима души. Четири ареста са били направени в Испания, а по един - в Португалия, Полша, Съединените щати и Австралия, прецизират от Европол. По техни данни групата е изпирала пари, откраднати от хакери благодарение на злотворен програмен продукт, които прехвърляла сред стотици банкови сметки по света.

В групата, с изключение на българи, са взели участие жители на Русия, Латвия, Грузия, Румъния и Белгия - това сочат данни на американското министерство на правораздаването. Според тях групата е откраднала пари от хора в Съединените щати и европейски страни, съобщи БНР.

От американското правосъдно министерство прецизират, че в Съединените щати в границите на интернационалната интервенция е арестуван съветски жител. Това е станало още в края на март - при негово посещаване в страната, като още тогава са му били повдигнати обвинявания.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР