Мащабен удар срещу наркотрафика между Южна Америка и Европа. Италианската

...
Мащабен удар срещу наркотрафика между Южна Америка и Европа. Италианската
Коментари Харесай

Задържаха над 4 тона кокаин в Италия: По каква схема е действал мащабният картел с българска следа?

Мащабен удар против наркотрафика сред Южна Америка и Европа. Италианската полиция залови над 4 тона кокаин на стойност 240 милиона евро. Сред арестуваните при интернационалната акция има и двама българи от Перник. Полицията съобщи, че това е една от най-големите по рода си колета с опиати, а акцията е тежък удар върху колумбийската формация " Клан дел голфо ".

В схемата за трафик на кокаин за милиони са забъркани и двама българи. Единият на 54 години, а другият на 50, престъпно проявени, от град Перник. Те са арестувани през вчерашния ден при акция на ГДБОП. Претърсени са три адреса в миньорския град и са конфискувани доказателства по случая.

Според източници, близки до следствието, единият от мъжете е арестуван при опит да напусне страната през летище София. Все още не ясно каква е била ролята на двамата българи в интернационалната скица за трафик на кокаин.



Случаят се разплита, откакто проверяващите влизат в следите на наркотрафикантите през май предходната година. Тогава италианските управляващи съумяват да проследят 19 следващи доставки. Така стигат до " значим медиатор " в световната мрежа за разпространяване, както и до огромен брой трафиканти. Доказателствата са събрани главно посредством потреблението на сътрудници под прикритие, които са проникнали в организацията, симулирайки, че ръководят логистичната част на трафика. "

Ключов миг за интернационалното следствие се оказва карцерът на водача на колумбийската формация " Клан дел голфо " Дарио Антонио Усуга през ноември предходната година. Усуга е измежду най-издриваните босове в страната. Той е арестуван в северния район на джунглата Ураба.



Според колумбийската национална полиция групировката е в съюз с пет интернационалните картела и е разпространявала по 20 тона кокаин месечно. Освен в Съединени американски щати и Европа, наркотрафикантите са имали пазар даже в Иран, Китай, Австралия и Обединените арабски емирства.

" Това е доста значима интервенция, която ни лиши една година. Тя е белязана освен от голямото количество, което заловихме, само че и от другите способи на следствие. Използвахме сътрудници под прикритие, които проникнаха в организацията и по този метод събрахме доказателства, другояче е доста мъчно да се получат ", споделя Леонардо Ере.

От своя страна италианските проверяващи от североизточния град Триест съумяват да разкрият мрежата сред производителите от Южна Америка и европейските купувачи, измежду които са и мафиоти в Калабрия, регион ръководен от Ндрангета.



" Разследването продължава по едно и също време в Колумбия - мястото, откъдето идва опиатът, както и в други европейски страни, където дрогата е трябвало да дойде. Ние постоянно сме в контакт с сътрудници от други страни, с цел да успеем да разкрием връзките сред другите организации на купувачите ", изясни Антонио Де Николо, основен прокурор на Триест.

Вижте още и във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР