Мащабен протест, който ще блокира главен път Е79 след Владая

...
Мащабен протест, който ще блокира главен път Е79 след Владая
Коментари Харесай

Мащабен протест ще блокира главен път Е79 заради решение на АПИ

Мащабен митинг, който ще блокира основен път Е79 след Владая в посока Перник, ще проведат жителите на с. Владая, с. Драгичево, с. Мърчаево, с. Рударци, с. Кладница и градовете Перник, Радомир, Кюстендил, Дупница и Благоевград. Това оповестиха от " Инициативен комитет Драгичево ".
Причината е, че от АПИ от 01.07.2019 година стопират реверсивното придвижване, което всяка заран се прави посредством слагане на конуси, които обезпечават придвижването посока гр. София в две ленти.
По съответно от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) са сложили мантинела, която затворя северния излаз на Драгичево, вследствие на което огромна част от жителите на селото са принудени да карат спомагателни 8 километра, с цел да излязат на пътя за София.
Протестите са с две безапелационни претенции:
1. Изграждане на непрекъсната система за реверсивна организация на движението;
2. Отваряне на северният излаз на с. Драгичево посока гр. София.
Проведени са редица диалози от Инициативните комитети на селата Владая и Драгичево, кметовете на селата Драгичево и Рударци, както и представители на администрацията от Перник с ръководители на Министерство на регионалното развитие, АПИ, Столична община и СДВР-КАТ.
В последна сметка се стигнало да сделка, да бъдат направени плановете за непрекъсната реверсивна организация на придвижването в пиковите часове, контролирана и следена от светофарни уредби и подобаваща пътна маркировка.
" Най-голямата неточност би било изоставянето на сходна мярка и неналичието на продължение и надграждане посредством непрекъсната реверсивна организация на придвижването ", показват от инициативния комитет.
" Важно е да отбележим, че също по този начин в границите на този план се очакваше да бъде решен и казусът на жителите на с. Драгичево, на които им бе дадено, че ще бъде планиран и построен светофар на северния излаз на селото.
По наблюдения на ползвателите на този сектор, както и на членовете на Инициативния комитет резултатите до момента надминават и най-смелите упования и се показват в следното:
1. Намаляване на времето за пътешестване с най-малко 20 минути в пиковите часове като за интервала сред 7 и 8 часа сутринта понижението надвишава 30 минути. Това значи сред 20 000 и 25 000 часа на ден икономисано време за ползвателите;
2. Намаляване на изразходеното гориво за колите с 2 000 литра на ден вследствие на ускореното придвижване;
3. Намаляване на излъчванията от нездравословни газове с най-малко 30%;
4. Намаляване на шумовото замърсяване в региона на участъка;
5. Подобряване сигурността на придвижването – на процедура през пробния интервал имаше единствено едно леко произшествие, въпреки че по-голямата част от този интервал беше през зимните и влажните пролетни месеци;
6. Повишаване на работоспособността на жителите, пътуващи по този път вследствие ускорение на напредването им до/по работа и назад.
От инициативния комитет на 19.06.2019 година организирахме среща в Министерство на регионалното развитие с основния секретар на Министерството и началника на кабинета на министъра.
Бяха изложени проблемите по пътя София-Перник и настоявахме краткотрайната реверсивна организация на придвижването да бъде продължена за интервал от още 6 месеца или до окончателното осъществяване на плана за непрекъсната система за реверсивно придвижване.
Лично основният секретар на Министерство на регионалното развитие през днешния ден ни осведоми, че при извършени диалози на Министерство на регионалното развитие и АПИ с кмета на регион Витоша Теодор Петков, последният изрично се е противопоставил освен на плановете за въвеждането на непрекъсната организация, само че даже и за краткотрайното й продължение с още 6 месеца.
Резултатът е, че в този момент се опълчват жителите от Владая на тези от Княжево и в частност от Мала кория, защото кметът Петков декларирал, че повода да бъде срещу реверсивното придвижване, е недоволството на жителите на Мала кория и е уведомил Министерство на регионалното развитие и АПИ, че в случай че реверсивното придвижване продължи те щели да провеждат митинг.
След като стана ясно, че АПИ от понеделник стопират краткотрайната организация на реверсивното придвижване, а кметът на р-н Витоша стопира планът за реверсивно придвижване обяснявайки, че занапред ще прави публични разисквания.
Това са мероприятия, които съгласно нас целят ново опълчване на жителите, се взе решение да се организира митинг, който да блокира Е79 в Неделя, 30.06.2019 от 17 ч., като митингът ще продължи и през идната седмица, когато към този момент няма да има реверсивно придвижване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР