Мащабен проект за консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи по проект „Античният

...
Мащабен проект за консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи по проект „Античният
Коментари Харесай

Мащабен проект за Античния град възлагат в Хисаря

Мащабен план за консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи по план „ Античният град „ Диоклецианопол - перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя " разпорежда община Хисаря. Поръчката е инженерингова - за планиране, строителство и авторски контрол, а прогнозната й стойност е над 9,4 млн. лева с Данък добавена стойност. В нея са включени три подобекта - Римски терми, Южна крепостна врата „ Камилите " и Североизточна ъглова кула. Общата им повърхност е 342 462 квадратни метра. Термалният комплекс в „ Диоклецианопол " е ситуиран в централната част на града, в непосредствена непосредственост до минералните извори. На това място са съсредоточени най-атрактивните постройки от архитектурата на античния град - монументална двуетажна социална постройка, термален комплекс и амфитеатър.



До момента са разкрити общо 6 басейна и е открита цялата канализационна и водопроводна система. В резултат на четвъртвековните археологически разкопки е открит хоризонталният проект на термите. По своята непокътнатост термите на античния град при Хисаря са едни от малко непокътнатите съвсем до покрив римски бани, с настоящи водопроводни и канализационни уреди. По своята значителност и уникалност те съставляват обект от международна големина.



Южната крепостна врата „ Камилите " е в западната половина на южната крепостна стена. Тя е емблемата на актуалния град Хисаря. Единствена е по рода си и нейното запазване е от значимо значение за българската и европейска археологическа просвета. В този си тип южната врата е без консервационна интервенция. Единствено през 1934 година е осъществено подсилване на свода на портата и свързване на двата корпуса след разрушаването й. Североизточната ъглова кула е осмоъгълна на кръгла основа. По форма тя се разграничава от останалите крепостни кули, които са правоъгълни. Формата й е давала опция за по-добър обстрел от всички страни. Консервация на кулата не е правена.



През 135-136 година, по времето на император Хадриан регионът към хисарските минерални извори е бил разгласен за императорско притежание (Augustae) със лични граници. Това императорско притежание имало необикновен статут и било подчинено персонално на императора. Още през средата на II в. при днешния извор „ Момина сълза " почнало строителството на огромна римска баня с нимфеум (светилище на нимфите). Лечебната мощ на минералните извори добила известност в целия древен свят. Да се лекуват тук идвали хора от всички краища на обширната Римска империя. През 293 година император Диоклециан (284-305 г.) оповестил императорското притежание за град с име Диоклецианополис. Уникалните крепостни стени, римските бани, амфитеатърът, гражданските и паметните постройки са красноречиви образци за величието и разкоша, съществували към хисарските минерални извори през тези далечни времена. Финансирането на дейностите по плана е обезпечено от Оперативна стратегия " Региони в напредък ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР