Мащабен пожар избухна в най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия,

...
Мащабен пожар избухна в най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия,
Коментари Харесай

Най-голямата саудитска рафинерия пламна след нападение с дронове

Мащабен пожар избухна в най-голямата петролна рафинерия в Саудитска Арабия, оповестява " Ройтерс ".

Нефтопреработвателният комплекс е благосъстоятелност на саудитската петролна компания " Арамко " и се намира край източния град Абкаик. Тя преработва забележителна част от петролния експорт на страната, който минава през Персийския залив.

Пламъците са лумнали рано тази заран. По информация на представител на вътрешното министерство в Рияд пожарът е бил провокиран от нахлуване с дронове. Местните управляващи оповестяват, че огънят, който е засегнал две от оборудванията, към този момент е овладян.

Според арабски медии, представени от " Асошиейтед прес ", пожарът е бил предшестван от детонация, а на телевизионни фрагменти оттова се чувала пукотевица.

Напрежението в региона ескалира след нападенията през юни и юли против петролни танкери във водите на Персийския залив, за които Рияд и Вашингтон упрекват Иран. Техеран отхвърля обвиняванията. Йеменските бунтовници хуси, подкрепяни от Иран, също направиха няколко набези с дронове през границата по петролното находище Шайбах. При част от тях още веднъж се стигна до пожари, само че производството не беше прекратено.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР