Мащабен горски пожар в Североизточна Гърция продължава 11-ти ден въпреки европейските противопожарни усилия

...
Мащабен горски пожар гори без стихване в Североизточна Гърция вече
Коментари Харесай

Мащабен горски пожар гори без стихване в Североизточна Гърция вече 11-ти ден въпреки усилията на стотици пожарникари и флотилия от водоспускащи самолети

От ЕЛЕНА БЕКАТОРОС Associated Press, 29 август 2023 г., 5:41 AMГърция за 11-ия ден във вторник въпреки усилията на стотици пожарникари и флотилия от водоспускащи самолети.

След като изгори обширни площи земя, пожарът в района на Александруполис и Еврос беше съсредоточен основно дълбоко в гора близо до границата с Турция, в район с труден достъп. Горският пожар е причината за 20 от 21 смъртни случая, свързани с горски пожари в Гърция миналата седмица.

Шест самолета и четири хеликоптера помагаха на 475 пожарникари на земята, подкрепени от 100 автомобила, съобщиха от пожарната. Други 260 пожарникари и един хеликоптер се бореха с пламъците на друг голям пожар, горящ от дни в гора по южните склонове на планината Парнита, в покрайнините на гръцката столица.

Властите разследват причините за пожарите, които през изминалата седмица унищожиха обширни масиви от гори, изпепелиха домове и предизвикаха евакуацията на хиляди хора.

В Атина министър-председателят Кириакос Мицотакис проведе правителствено заседание за това как да се възстановят изгорелите гори в Еврос и Парнита.

С противопожарните сили, напрегнати до краен предел, Гърция призова за помощ други европейски страни, като получи самолети и стотици пожарникари от целия континент.

Франция и Испания изпратиха допълнителни самолети, за да се присъединят към вече изпратените от Германия , Швеция, Хърватия, Кипър и Чехия в рамките на механизма за реагиране при извънредни ситуации на Европейския съюз.

„Общо мобилизирахме 12 самолета, разположени в седем държави-членки. Това е най-голямата въздушна противопожарна операция на rescEU досега", откакто механизмът за реагиране при извънредни ситуации беше стартиран през 2019 г., съобщи органът на ЕС за гражданска защита и хуманитарна помощ в понеделник в X, платформата за социални медии, известна преди като Twitter.

Повече от 350 пожарникари също са изпратени в Гърция от Румъния, Франция, Чехия, България, Албания, Словакия и Сърбия.

Пожарът в Александруполис и Еврос, който избухна на 19 август, е изпепелил над 80 000 хектара (197 000 акра) земя до понеделник вечерта, според Службата за управление на извънредни ситуации на Европейския съюз Коперник. Коперник е наблюдението на Земята на космическата програма на ЕС компонент и използва сателитни изображения за предоставяне на картографски данни.

Служители на ЕС го описаха като най-големия единичен пожар, регистриран в блока, откакто Европейската информационна система за горски пожари започна да записва данни през 2000 г.

В цялата страна пожарникарите се бореха със 74 горски пожара в понеделник, като 27 от тях избухнаха за 24 часа между неделя вечерта и понеделник вечерта, каза противопожарната служба.

Подозира се палеж при някои от пожарите, като няколко души са арестувани.

Гърция налага разпоредби за предотвратяване на горски пожари, обикновено от началото на май до края на октомври, като ограничава дейности като изгаряне на изсъхнала растителност и използване на барбекюта на открито.

До петък служители на пожарната служба са арестували 163 души по обвинения, свързани с пожари от началото на сезона за предотвратяване на пожари, каза правителственият говорител Павлос Маринакис, включително 118 за небрежност и 24 за умишлен палеж. Полицията е извършила още 18 ареста, каза той.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР