Мащабен антиправителствен протест се проведе за втора поредна вечер в

...
Мащабен антиправителствен протест се проведе за втора поредна вечер в
Коментари Харесай

Румъния отново се бунтува

Мащабен антиправителствен митинг се организира за втора поредна вечер в центъра на Букурещ. Тълпата изиска оставката на кабинета и предварителни избори. До съществени произшествия и конфликти с органите на реда на площад "Виктория " не се стигна. Само един човек е задържан, на други 12 прилошало. Твърде разнопосочна е информацията за броя на присъстващите. Според организация „ Аджепрес “ на площада е имало 15 000 души. Други румънски медии настояват, че са близо 40 000.
Исканията на протестиращите бяха за разформироване на Народното събрание, предварителни избори и самостоятелна правосъдна власт, основаване на еднокамерен парламент от 300 сенатори, от които 100 да са представители на диаспората (румънци във Франция, Италия, Федерална Република Германия, Съединени американски щати и други страни). Хората са недоволни от данъчната система и пенсионната промяна, системата за обществена помощ. Те упорстват за развиване на стопанската система, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласоподаване.
Недоволните скандираха "Без принуждение ", "Единство ", "Оставка ", "Крадци ". Някои от протестиращите излязоха на площада с децата си.
Площадът беше пъстър както с националния байрак, по този начин и с такива на други страни. Чуваха се антиправителствени лозунги и вувузели. Демонстрантите светнаха с мобилните си телефони и пяха близо 10 минути химна на Румъния, а някои раздаваха червени рози на служителите на реда. На фасадата на една от постройките с проектор беше изписано обръщение за отдръпване на премиера: "Дънчила, оставка! ", допълват БНР и ТАСС.
Съботният митинг мина относително умерено за разлика от този в петък, когато бяха ранени над 450 души, в това число 35 представители на силите на реда.
"Дойдох, откакто видях какво се случи в петък по малкия екран - бруталността на полицията против мирни хора ", разяснява пред Агенция Франс Прес един от протестиращите - 64-годишният Флореа Тоадер, загърнат с националния байрак. "Децата ми работят в Испания и биха желали да се върнат, само че към този момент това не е допустимо. Политиците се интересуват единствено от себе си и не вършат нищо за никого ", счита той.
След размириците президентът на Румъния Клаус Йоханис осъди "жестоките " дейности на жандармерията и изиска генералната прокуратура да проверява и откри личността и степента на виновност на тези, които са взели участие в провокациите по време на митинга.
Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) от своя страна настоя президентът Клаус Йоханис да сервира публично извинения поради рецензиите му към полицията.
„ Проведената в петък антиправителствена акция в Букурещ – това е офанзива против конституционния ред в Румъния, което е неприемливо “, разяснява водачът на партията и представител на Камарата на депутатите (долната камара на парламента) Ливиу Драгня. Той назова рисково изявлението на президента Клаус Йоханис.
Критики към Дънчила обаче пристигнаха и от Европа. "Осъждаме конфликтите в Букурещ, чакаме цялостни пояснения ", съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц. Той настоя румънските управляващи да пазят абсолютно правото на свободно изложение на жителите.
Протести в събота имаше и в други румънски градове като Клуж, Сибиу, Тимишоара и Констанца.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР