Мащабен антиправителствен протест се проведе за втора поредна вечер в

...
Мащабен антиправителствен протест се проведе за втора поредна вечер в
Коментари Харесай

Мирна нощ на протести в Румъния. Недоволството расте

Мащабен антиправителствен митинг се организира за втора поредна вечер в центъра на Букурещ. Тълпата изиска оставката на кабинета и предварителни избори. До съществени произшествия и конфликти с органите на реда на площад " Виктория " не се стигна. Само един човек е задържан, на други 12 прилошало. Твърде разнопосочна е информацията за броя на присъстващите. Според организация " Аджепрес " на площада е имало 15 000 души. Други румънски медии настояват, че са близо 40 000.
Протестиращите са недоволни от данъчната система, пенсионната промяна и системата за обществена помощ. Те упорстват за развиване на стопанската система, селското стопанство и предприемачеството, електронно гласоподаване, обобщава БГНЕС.
Недоволните скандираха " Без принуждение ", " Единство ", " Оставка ", " Крадци ". Някои от протестиращите излязоха на площада с децата си. Сред събралите се имаше доста емигранти, напуснали родината си поради неприятните условия на живот.
Площадът беше пъстър както с националния байрак, по този начин и с такива на други страни. Чуваха се антиправителствени лозунги и вувузели. Демонстрантите пяха химна на Румъния и раздаваха червени рози на служителите на реда. На фасадата на една от постройките с проектор беше изписано обръщение за отдръпване на премиера: " Дънчила, оставка! ", допълват БНР и ТАСС.
Съботният митинг мина относително умерено за разлика от този в петък, когато бяха ранени над 450 души, в това число 35 представители на силите на реда.
" Дойдох, откакто видях какво се случи в петък по малкия екран - бруталността на полицията против мирни хора ", разяснява пред Агенция Франс Прес един от протестиращите - 64-годишният Флореа Тоадер, загърнат с националния байрак. " Децата ми работят в Испания и биха желали да се върнат, само че към този момент това не е допустимо. Политиците се интересуват единствено от себе си и не вършат нищо за никого ", счита той.
Управляващата в Румъния Социалдемократическа партия (СДП) настоя президентът Клаус Йоханис да сервира публично извинения поради рецензиите му към полицията след снощните митинги в Букурещ.
„ Проведената в петък антиправителствена акция в Букурещ – това е офанзива против конституционния ред в Румъния, което е неприемливо “, разяснява водачът на партията и представител на Камарата на депутатите (долната камара на парламента) Ливиу Драгня. Той назова рисково изявлението на президента Клаус Йоханис, с което подлага на критика дейностите на жандармерията, разгонила протестиращите на митинга в петък и окачестви митингите като акция против конституционния ред в Румъния.
Критики към ръководещите обаче пристигнаха и от Европа. " Осъждаме конфликтите в Букурещ, чакаме цялостни пояснения ", съобщи австрийският канцлер Себастиан Курц. Той настоя румънските управляващи да пазят абсолютно правото на свободно изложение на жителите.
Антиправителствени митинги се организираха и в други градове на страната като Клуж, Сибиу, Тимишоара и Констанца. Протестите не престават и в неделя вечер.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР