Мащабът на приключващото пътуване на Джо Байдън в Близкия изток

...
Мащабът на приключващото пътуване на Джо Байдън в Близкия изток
Коментари Харесай

САЩ се опитват да се върнат в Близкия изток

Мащабът на приключващото пътешестване на Джо Байдън в Близкия изток и идното посещаване на Владимир Путин в района след три дни са несравними: американският президент посети три страни, беседва с водачите на повече от 10 страни в района, а съветският президент ще идват в Техеран за един ден, с цел да вземат участие в тристранна среща с водачите Иран и Турция. Американското наличие в района, от военно до икономическо, е с пъти по-мощно от съветското, а връзките на районните елити със Съединени американски щати са доста по-дълбоки и разнородни, в сравнение с с Русия.

Въпреки това, на Съединени американски щати се гледа като на залязваща мощ, а Русия се третира с нараснало внимание. Това важи и за двустранните връзки с нас, и за разнообразни районни проблеми - в Близкия изток на никого не му хрумва съществено да се опита да изолира или накаже Русия. А точно това беше една от задачите на пътуването на Байдън: той, несъмнено, не се надяваше арабите да се причислят към глобите против страната ни, само че искаше да ги убеди, че на Русия не би трябвало да се разчита в бъдеще. Защо? Защото ще затъне в отслабената от западните наказания Украйна и към този момент няма да има време за Близкия изток. И най-важното, тъй като Щатите се завръщат в района:

„ Най-общо казано, задачата на моето посещаване в Саудитска Арабия е да прокарам ползите на Съединени американски щати. Да прокарам ползите на Съединени американски щати по подобен метод, че да имаме опция да възстановим това, което неправилно изоставихме: нашето въздействие в Близкия изток. “

Решиха ли Щатите да се завърнат? След като дълги години уверяваха в близост, че след пагубните резултати от окупацията на Ирак, те най-сетне смекчават вниманието си към района, а също така изместват фокуса на вниманието си към индийско-тихоокеанските пространства? Щатите не се отдръпнаха тъй като всичко беше наред (растеж на антиамериканските настроения, разочарованието даже измежду някогашните съюзници), макар че, несъмнено, нямаше да изоставен района изцяло. Не, те желаеха да изградят избрана система на вътрешнорегионално равновесие, инспекции и противовеси (предимно на антииранска основа), която да им разреши да понижат наличието си, като в същото време запазят въздействие. Естествено, не беше допустимо да се направи това в най-експлозивната зона в света, проблемите на която самите американци интензивно изостряха. Ако през 2000-те войната беше единствено в Ирак и Афганистан, то идващото десетилетие се разгоряха Либия, Сирия и Йемен. Близкият изток се промени доста - и внезапно американците взеха решение да се върнат. Защо? Байдън не скри аргументите. Разбира се, поради руснаците:

„ Има толкоз доста въпроси, заложени на карта, че желая да стане ясно, че можем да продължим да бъдем водачи в района и да не сътворяваме вакум, който Китай или Русия ще запълнят в ущърб на ползите както на Съединени американски щати, по този начин и на Израел или доста други страни. "

Тоест руснаците и китайците заплашват сигурността на Близкия изток - а американците, осъзнавайки грешката си с отдръпването, взеха решение да се върнат, с цел да спасят народите. Какво по-цинично от сходна логичност?

Русия и Китай в действителност съществено ускориха позициите си в Близкия изток – Москва през последното десетилетие, а Пекин като цяло от началото на века. Те направиха това не с цел да принудят американците да се отдръпват, а тъй като те като велики сили имат свои ползи тук.

Влиянието на Русия беше засилено освен от военната помощ за Дамаск, само че и от възобновяване на връзките с някогашни съдружници от руската ера (като Египет) и укрепването на връзките с някогашни съперници (като Саудитска Арабия). Китай стана освен най-големият покупател на нефт от Близкия изток и търговски сътрудник, само че също по този начин поредно предизвиква инфраструктурните планове на новия търговски маршрут.

Но за разлика от Съединени американски щати, Русия и Китай не учат страните от Близкия изток по какъв начин да живеят, не поддържат Израел в позицията на районен боен хегемон, нямат военни бази в района (с изключение на единствено съветски в Сирия), не нахлувайте в страни от Близкия изток и не ги окупират. И не употребяват Иран като чучело за арабите, не се пробват да играят на несъгласия и като цяло „ не ловят риба в мътни води “. Тоест Русия и Китай сигурно не заплашват сигурността на страните от района, за разлика от Съединени американски щати, които единствено с едната си офанзива против Ирак нанесоха пагубни вреди на териториите с дълготрайни последствия.

И в този момент в действителност ли се завръщат, с цел да спрат Русия и Китай? Не, те единствено приказват за това - в реалност Съединени американски щати нямат такава опция. Не е субективно, защото Щатите отслабнаха, също така самите те считат тихоокеанското направление за приоритет. Нито задачата - Близкият изток се промени, даже някогашните най-близки съдружници не желаят връщане на предишното, а Русия и Китай няма да правят отстъпка позициите си. Байдън приказва за към този момент пропуснати благоприятни условия, в минало време - Щатите няма къде да се върнат, тъй като остарелият Близък изток към този момент не съществува.

Не, несъмнено, Съединените щати към момента имат голямо въздействие там и локалните играчи (предимно Тел Авив) ще се опитат интензивно да се възползват, представяйки ползите си за американски. Но е невероятно да върнем часовника обратно: арабският свят към този момент видя идващата нова действителност, зараждащия нов многополюсен международен ред. И желае да вземе независимо присъединяване в построяването му, а не да играе с тези, които „ мислят в предишното “, т.е. пробват се да върнат окончателно отминалите времена. Особено в случай че тези времена са отминали основно по виновност на най-носталгичните - въпреки всичко грешката не беше изтеглянето на Съединени американски щати от Близкия изток, а нахлуването в Ирак. Но Байдън в никакъв случай няма да може да го признае.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР