Мащабът на новата централа на Apple в Купертино много точно

...
Мащабът на новата централа на Apple в Купертино много точно
Коментари Харесай

Епохата на свръхкомпаниите

Мащабът на новата централа на Apple в Купертино доста тъкмо дава отговор на големия размер на компанията

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Част от тематиката Новите титани
Следващият трилион, апелирам

Apple се трансформира в първата американска компания, оценена на 1 трлн. $
Още по тематиката
Първият трилион

По-важните тематики, които ще намерите в новия брой на " Капитал "
10 авг 2018
Следващият трилион, апелирам

Apple се трансформира в първата американска компания, оценена на 1 трлн. $
10 авг 2018
Apple. Цена: 1 000 000 000 000 $

Компанията доближи заветната пазарна капитализация, само че това не е таванът й
4 авг 2018 Преди 10 години единствено една от огромните борсови корпорации в света беше софтуерна - Microsoft. Днес петте най-големи световни групи по пазарна капитализация са от този бранш, а една към този момент е и трилионер - Apple доближи борсова оценка от над 1 трлн. $ (виж тук).

Технологичните колоси към този момент сe допират до всеки - в работа, връзки, извършване на покупки... Има голяма разлика сред международните водачи от началото на XXI в. и в този момент - тогава световната стопанска система беше доминирана от енергийни и миннодобивни колоси (някои държавно контролирани), фамилни търговски вериги, стогодишни банкови мастодонти и други През 2018 година светът е друг - петролните колоси не са по-малки от преди като доходи, просто новите технологии ги изместиха. А Apple с изключение на най-скъпа е и компанията с най-висока облага. Така вложителите очевидно гледат освен бъдещия капацитет за напредък и уникалността, само че и кой прави пари. Затова и идващите трилионери ще са от този вид: Amazon, Гугъл, Фейсбук.

На фона на световната наклонност България още е в остарялата стопанска система - с най-голяма компания по доходи рафинерия ( " Лукойл Нефтохим " ), а измежду стоте отвън телекомите няма друго цифрово наличие. Борсата надалеч не е желано място от бизнесмените, само че въпреки всичко и там локалният колос най-често е от остарялата стопанска система - " Софарма " с капитализация от 540 - 550 млн. лева

Монополите (не) са положителни

В публикация в Wall Street Journal от 2014 година създателят на Pay Pal и един от най-известните бизнесмени в Силициевата котловина, Питър Тийл, споделя: " Конкуренцията е за загубеняците. Ако желаете да създадете и запазите дълготрайна стойност, направете монопол. " Макар този съвет да не е доста пазарен, той ясно обрисува контрола, който доста от софтуерните колоси натрупаха над съответните промишлености, в които работят. Дори и след множеството кавги Фейсбук е водач измежду обществените мрежи (още повече че държи и платформи като Instagram, Messenger и WhatsApp), а дружно с Гугъл и цифровата реклама самата Гугъл пък управлява към 90% от търсенето в интернет (с помощта и на YouTube, Maps и други свои активи), а Android и iOS са в (почти) всички смарт телефони по света, Apple пък държи към 90% от облагата от продажба на смарт телефони. И не на последно място - Microsoft е от по-старото потомство IT колоси, само че софтуерът му - операционната система Windows и пакетът Office, е съвсем на всеки компютър по света и продължава да носи облага.

За разлика от корпорациите от старите промишлености новите компании са надалеч по-бързи в завземането на пазарен дял, контрола над разноските и не на последно място нововъведенията. С възхода на технологиите основаването на световен водач лишава надалеч по-малко време - междинната възраст на водещите пет софтуерни групи (Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft и Facebook) е към 29 години - надалеч по-млади от Exxon Mobil или JP Morgan. Тези компании са трансформирали големия мащаб в преобладаваща пазарна позиция и все по-високи доходи (и борсова оценка). В индустриалната епоха фирмите са употребявали икономии от мащаба, с цел да станат колоси: колкото повече създава стоманодобивна компания, толкоз повече понижава разноските си, притискайки по-малките си съперници до стената, и разполага с повече пари за вложения в нови разработки, маркетинг и дистрибуция. Същото важи за производството на всеки артикул. " Технологичните компании са преоткрили този принцип във виртуалната ера, като пренасочат вниманието от предлагането (ефективност на производството) към търсенето (мрежови ефекти). Точно както старите индустриални колоси употребяват софтуерни нововъведения за понижаване на разноските си, новите колоси употребяват нововъведенията за разширение на мрежите си ", се споделя в разбор на Economist.

Изначално световни

Днешните колоси са световни и имат надалеч по-малко активи. " Всички тези компании са основани и ръководени и до през днешния ден от бизнесмени, въпреки и да са огромни обществени компании. В множеството случаи забележителна част от акциите с право на глас са у създателите им ", споделя пред Световния стопански конгрес Факри Ахмадов, шеф на консултантската Ahmadoff & Company. По този метод контролът над най-големите обществени компании през днешния ден е в ръцете не на голям брой акционери или страни, а в няколко общоизвестни към този момент лица. Цялата конструкция на богатство, ръководство и отговорност се промени изоснови, добавя Ахмадов. И Безос, Зукърбърг, Брин, Пейдж и сие не стопират - те уголемяват въздействието си във от ден на ден промишлености.

Компанията на Джеф Безос Amazon е най-вероятният идващ " трилионер "

[Reuters] Джеймс Манийка от McKinsey Global Institute показва пред Economist, че огромната разлика сред модерните цифрови компании и тези отпреди десетилетия е по два съществени индикатора. Глобалните водачи през ХХ век имаха големи доходи, само че и активи и личен състав. Днес някои от тях като WalMart не престават да работят по този начин. Но най-големите обществени компании от IT промишлеността имат малко активи и относително незначителен личен състав. През 1990 година Голямата тройка на автопроизводителите от Детройт (GM, Ford и Chrysler) са имали общи доходи от 250 милиарда $, пазарна капитализация от 36 милиарда $ и 1.2 млн. чиновници. Днес Топ 3 на най-големите софтуерни групи имат общ оборот от 518 милиарда $, пазарна капитализация от съвсем 2.8 трлн. $ и 770 хиляди чиновници (от тях главната част са 566 хиляди в Amazon).

И въпреки техкомпаниите да не наподобяват доста на Exxon Mobil или General Electric от началото на този век, те в действителност имат много общи черти с едни по-стари корпорации - тези от Втората индустриална гражданска война. В началото на ХХ век Standard Oil също е монополист в бранша си и държи 90% от производството на нефт в Съединени американски щати. В последна сметка компанията на Джон Рокфелер е разрушена на части от американското държавно управление, тъй като е прекомерно огромна. С все по-силното въздействие на софтуерните водачи сходни апели за по-значима регулация има и през днешния ден. Доказа го и абсурдът с Cambridge Analytica и Фейсбук.

Промяната изобщо няма да е толкоз лесна. По време на Втората индустриална гражданска война политиците са употребявали силата на националното държавно управление, с цел да слагат корпорациите под надзор. В днешната световна епоха възпирането на софтуерните групи е надалеч по-трудно. Освен това тези корпорации освен продават артикули - те са и платформи, от които други надалеч по-малки бизнеси зависят. Например милиони дребни търговци доближават до нови клиенти през Аmazon, както и употребяват облачните услуги на компанията. Мнозина също по този начин популяризират през Гугъл и Фейсбук, тъй като държат големи масиви данни за потребителите и по този начин могат да доближат до голяма публика.

А разтърсванията не са невъзможни: сподели го сривът от 20% в акциите на Фейсбук преди две седмици. Или изгубването на Nokia преди години.

Прекалено огромни

В моментa софтуерните колоси са too big to fail и като консуматори сме прекомерно подвластни от тях. И въпреки техните създатели постоянно да настояват, че бизнес моделите и обществената им задача се припокриват - да вземем за пример " свързването на света " при Фейсбук, доста постоянно практиките им от последните години демонстрират, че значително от тях злоупотребяват с потребителите си. Което пък може да сложи бъдещото им място в историята не отпред на обществено виновните компании, а по-скоро паралелно до представители на обичайните промишлености като петролни и тютюневи колоси. А и с бързото развиване на света и технологиите никой не може да предвижда дали след още десетина години Топ 10 на най-големите борсови компании в света още веднъж няма да е напълно друг. Следващите в елитния клуб

Въпросът за 1 000 000 000 000 $ е: кои ще са идващите в клуба на трилионерите, които разполагат с нужния мащаб, продажби и артикули. Естествено любимци са нареждащите се след Apple най-големи обществени компании в света - Amazon, Alphabet и Microsoft. Сред тях водещ без подозрение е най-големият онлайн търговец Amazon, който е едвам на към 99 милиарда $ от вълшебната граница. Причината за оптимизма е, че компанията на Джеф Безос регистрира напредък освен в главния си бизнес, а и в доста други сегменти - в броя на бизнес клиентите си на облачни услуги, в цифровата си реклама и други Само през тази година акциите на колоса са скочили с над 55% и още 10% може би няма да са проблем. Според анализатора от Morgan Stanley Кийт Уейс различен претендент - Microsoft, може да доближи вълшебната граница в идната една година - сега пазарната капитализация на софтуерния колос е 830 милиарда $. Причината е в положителните продажби на компанията на облачната услуга Azure, както и продължаващото мощно показване на Office. Малко след Amazon е и холдинговата компания зад Гугъл - Alphabet, чиято пазарна капитализация е 857 милиарда $. В края на юли тя регистрира покачване на приходите си от 26%, което незабавно увеличи акциите й с 5%. При Гугъл главната компликация е да убеди вложителите, че е доста повече от рекламна компания. И един нетрадиционен претендент

И до момента в който претендентите за влизане в категорията " Супер огромен " са от софтуерната сфера, за един колос от петролната промишленост от години се приказва, че е трилионен бизнес. Борсовото листване на Saudi Aramco от Саудитска Арабия е предстоящо с интерес от години, само че през последните месеци процесът още веднъж се забави поради нежеланието на мениджмънта да разкрие повече детайлности. Финансовите резултати на групата не са обществени, само че съгласно самостоятелни оценки тя е най-рентабилната компания в света, като за първото тримесечие на 2017 година облагата е била 34 милиарда $ - тогава и интернационалната цена на петрола беше по-ниска. Според анализатори разноските за произвеждане на един барел на Saudi Aramco са сред 2 и 10 $, което даже при консервативна интернационална цена от 70 $ на барел значи голяма облага. Ако стане обществена, упованията са капитализацията на групата да е към 1.5 трлн. $.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР