Машинното гласуване в България е зле управлявано от политизираната изборна

...
Машинното гласуване в България е зле управлявано от политизираната изборна
Коментари Харесай

От Обществения съвет на ЦИК искат професионално-партиен модел на действие

Машинното гласоподаване в България е зле ръководено от политизираната изборна администрация . Това е мнение на Обществения съвет към ЦИК до народните представители.

Това демонстрира наблюдението на Обществения съвет към Централната изборна комисия (ЦИК) на изборите през 2021 година
 ЦИК е задържала нелегално 228-те машини за гласоподаване, удостовери Върховен административен съд
ЦИК е задържала нелегално 228-те машини за гласоподаване, удостовери Върховен административен съд

" Сиела Норма " има право да държи устройствата след показани фактури при вноса им у нас

От Оценка за съвместимост желаят депутатите да създадат изборна промяна съгласно интернационалните положителни практики - с необятен публичен спор, търсене на оптимално единодушие в Народното събрание и рационално време преди провеждането на идващите избори . Предлагат въвеждането на разбъркан, професионално-партиен модел на изборната администрация на всички равнища.

Според тях откогато 45-ото Народно заседание дефинира машинното гласоподаване като единствен способ в секциите с 300 и повече гласоподаватели , полемиките и паниките към доставката на профилираните устройства, връзките сред ЦИК и доставчика, надеждността на софтуера, " спомагателните " машини , логистиката в страната и в чужбина, усложненията на част от гласоподавателите, броенето на контролните разписки и други действителни или фиктивни проблеми засенчиха всички останали аспекти на изборния развой, които се нуждаят от възстановяване .
 Оценка за съвместимост към ЦИК: Броенето на разписките е изпитание, което не дава резултат
Оценка за съвместимост към ЦИК: Броенето на разписките е изпитание, което не дава резултат

Трябва да има решение на ЦИК да няма преброяване на балотажа

В основата на множеството от упоменатите и още ред други проблеми е ниската успеваемост на изборната администрация - преди всичко ЦИК - изграждана още от 1991 година на партийно-квотен принцип .

От Обществения съвет акцентират дефицитите на този и предходните сформира на ЦИК - най-малък IT потенциал, само че и слаб потенциал за ръководене на комплицирани процеси отвън рутината на хартиената технология.

Гласуването по партийни блокове в ЦИК в допълнение води до самоблокиране (неприемане на решения) или до неприятни решения . Ще напомним единствено два случая, в които членовете на ЦИК гласоподаваха не като експерти, а като представители на партиите, предложили ги в Комисията.
 ЦИК обмисля да апелира решението на съда за 228-те машини
ЦИК обмисля да апелира решението на съда за 228-те машини

Утре Комисията би трябвало да обяди дали ще има балотаж за президент

За изборите на 4 април 2021 година в над девет хиляди секции гласоподавателите имаха избор сред профилираното устройство и хартиената бюлетина . ЦИК одобри формуляр на секционен протокол, който изискваше резултатите от машината - стотици цифри с гласовете за партии и преференциите за обособени претенденти - да се преписват върху хартиения протокол и да се сумират с числата от гласуването с хартиени бюлетини. Неизбежните многочислени неточности и несъответствия доведоха до трудно мудна обработка на протоколите в районните изборни комисии .

От Обществения съвет към ЦИК напомнят, че с гласоподаване по партийни блокове бе решено на ноемврийските избори контролното преброяване на разписките от машините да става във всяка секция. Това още веднъж излишно натовари СИК, забави процеса в РИК и създаде великански, негоден масив от данни, безапелационни са от Оценка за съвместимост на ЦИК .



Невъзможно ще е да се разграничат протоколите на комисиите, които съзнателно са броили контролните разписки , от тези, които са имитирали преброяване.

Партийно-квотният принцип е главната причина в съставите на СИК да има огромен брой ниско стимулирани и необучени членове - партиите и обединенията постоянно нямат потенциал за първокласен асортимент, изключително в дребните обитаеми места. В същото време точно образованията, наред с разяснителните акции и дефицитът на бистрота са измежду образците за неефективна работа на изборната администрация, на които Общественият съвет е обръщал внимание през годините.

Общественият съвет към Централната изборна комисия включва представители на български неправителствени организации, наблюдаващи изборите в страната. Създаден е на основата на чл.55 от Изборния кодекс и съгласно своите Правила е съвещателен орган към ЦИК с съществена цел да спомага за обезпечаване на бистрота, либералност и почтеност в изборния развой. Общественият съвет работи без значение от изборната администрация. За работата си членовете му не получават заплащане, прецизират от Оценка за съвместимост на ЦИК.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР