Машинното гласуване няма никакво съществено влияние върху активността, написа в

...
Машинното гласуване няма никакво съществено влияние върху активността, написа в
Коментари Харесай

Машините не влияят на активността за гласуване: Политолог

Машинното гласоподаване няма никакво значително въздействие върху интензивността, написа в профила си във Facebook политологът Антоний Тодоров, съобщи в. Сега.

" Направих пресмятане върху 11 842 секции на изборите през 2017 (без машини) и ноември 2022 (с машини в огромните секции). Резултатите са любопитни.

В 9257 секции с машини през 2022 година присъединяване е 35,8% (при приблизително присъединяване 36,8%), в същите секции през 2017 година присъединяване е 51,6% (при приблизително присъединяване 52,4%). При секциите, където са въведени машини, разликата в присъединяване от 2017 до 2022 година (ноември) е -15,8%, при приблизително за всички сравнявани 11 842 секции (неподвижни и в България) разликата е - 15,6%.

Следователно въвеждането на машините евентуално е повлияло на към 0,2% от гласоподавателите, което съставлява общо към 12 670 гласоподаватели в секциите с машинно гласоподаване. Е, дали не е по-лесно да им помогнем да се научат да работят с машините, в сравнение с да сътворяваме подобен безпорядък с доверието във вота, че през 2023 година да имаме даже по-малко от 2 млн. дали своят вот въобще? ", заключава Тодоров.

Тази седмица Народното събрание ще продължи безплодните диспути за промени в Изборния кодекс.

" Това е предпочитание да се сътвори една голяма интрига, на която доста хора да повярват. " Така разяснява пред БНР(link is external) последните кавги към кодовете и машинното гласоподаване Тодор Галев, който е специалист от Центъра за проучване на демокрацията. Той напомня, че всички политически сили имаха достъп, с цел да ревизират така наречен код на машините.

" Кодът се пази в ЦИК. Единствено там го имат. Ако предположим, че по някакъв метод, някой се снабди с кода, той ще бъде безусловно ненужен, тъй като преди всички избори се минава през развой по персонализиране на машините. На всяка се поставя модифициран код, който съдържа бюлетината. Той се криптира, с цел да се подсигурява, че не може да бъде изменен. Обвързан е с частни и обществени крипто ключове. Те удостоверяват, че съответната флашка може да се сложи единствено на съответната машина. Персоналният код на една машина не може да бъде пренесен на друга. Това не може да даде преимущество на една или друга политическа партия, която би могла да има този код ", изясни Гелев. И добави, че машините имат голям брой стадии на инспекции, които да не разрешат манипулиране на кода.

" Ние се занимаване със следене на погрешната информация в медиите и мога да кажа, че недоверието в машинното гласоподаване набъбна ", уточни той. И напомни, че при гласоподаване с хартиена бюлетина има над 600 хиляди невалидните бюлетини, а когато се употребяват машини, те падат до няколко хиляди.

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР