Машинното гласуване на 14 ноември 2021 ще бъде предизвикателство за

...
Машинното гласуване на 14 ноември 2021 ще бъде предизвикателство за
Коментари Харесай

Идея: Автоматично зареждане на втората бюлетина при изборите на 14 ноември

Машинното гласоподаване на 14 ноември 2021 ще бъде предизвикателство за доста от гласоподавателите. Трети по ред избор в границите на къс интервал от време е евентуална причина за съществено изследване и разбор за аргументите за всеобщото безучастие на жителите. Това декларират от Обществения съвет към ЦИК, като оферират няколко вероятни решения:

- Един изборен лист с две колони за подписи на гласувалите, по един за всеки от изборите;

- Гласуването да става единствено с една карта, която да зарежда първата бюлетина, с опция за „ Не поддържам никого” като форма да се гласоподава единствено в един от изборите.;

- Автоматично зареждане на втората бюлетина след първия избор прави гласуването по-интуитивно за гласоподавателите,

- Една квитанция и за двата избора икономисва изпитание на гласоподавателите и понижава вероятните неточности, значими при контролното броене. Ако въпреки всичко се реши печатане на две обособени разписки, да са с друга дължина, за очевидно установяване в коя кутия да се пуснат;

„ При последните избори е допустимо доста да са се отказали да гласоподават заради неумение за боравене с машините. Възложено от ЦИК социологическо изследване на аргументите за безучастие би посочило факторите и би насочило напъните на обществото към фокусирани и навременни решения, напомня " Нова телевизия ".

За да се подсигурява достъп до информация задоволително време преди деня на изборите, която детайлно онагледява всяка стъпка на гласоподавателя, е нужна незабавна осведомителна акция, в медиите и в директни контакти. Основното е гласоподавателят да знае тъкмо какво го чака в секцията.

Разпространението на видео и друга информация в обществените мрежи е потребно, само че аудиторията е възрастово и обществено лимитирана.

За забележителна част от гласоподавателите обезпечаване на физически контакт с устройствата за гласоподаване остава единствената форма, водеща до нужната убеденост. Такава осведомителна акция може да се концентрира тук-там и време на събиране на жители с стеснен достъп до електронни услуги - пощенски станции по време на погашение на пенсии, да вземем за пример.

Възможни са разнообразни решения и е целесъобразно решенията да са на база минимум стъпки и механически спънки с цел да е омекотен гласоподавателят

За повишение на доверието в технологиите е значимо да се знае какви са резултатите от инспекциите от предходните избори. Все още няма информация какво се е случило във Велико Търново преди изборите на 4 април, което докара до прекъсване на гласуването и спекулации за надеждността на вота. Няма публична информация и от контролното преброяване на разписките от изборите на 11 юли от над 1300 секции.

Общественият съвет към ЦИК продължава интензивно да следи работата на ЦИК и другите институции с мандат по образуване и осъществяване на изборите, и остава разполагаем за съдействие за по-добра осведоменост на жителите и по-активно присъединяване в изборите “, показват от Съвета в известие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР