Машинно гласуване няма да има на местни и парламентарни избори,

...
Машинно гласуване няма да има на местни и парламентарни избори,
Коментари Харесай

Управляващите искат отмяна на машинното гласува за местни и парламентарни избори

Машинно гласоподаване няма да има на локални и парламентарни избори, в случай че бъдат признати измененията в Изборния кодекс, които бяха импортирани през днешния ден от ГЕРБ с подписите на депутати от " Обединени патриоти " и " Воля ". Председателят на правната комисия Анна Александрова (ГЕРБ) заяви за внасянето на законопроекта на конференция в Народното събрание.

Тя стимулира смяната на закона с разбора и отчета на ЦИК, " който е извънредно обезпокоителен във връзка с машинното гласоподаване. " " Корпусът на Закона не го пипаме, пипаме преходни и заключителни разпореждания, при които предлагаме машинното гласоподаване да не се организира на локалните избори и на парламентарни избори. На избори за президент и европейски, то да остане ", посочи Александрова. Според нея в случай че машинното гласоподаване остане, " рискуваме да провалим месните избори ".

" Местните избори са едни от най-сложните и тежки избори в българското законодателство. Те се организират в многомандатни изборни региони в два тура. На някои места имаме сред 3 и 4 типа избори, като прибавим и преференциите за общинските съветници, това са 5 типа избори ", сподели Александрова. Тя счита, че в случай че на локалните избори се гласоподава с 6 000 машини, както е по закон, има риск от неуспех, " тъй като сигурността на вота е
извънредно застрашена, във връзка с узаконяването, напредването, зареждането на софтуера още веднъж за втори тур ". Тя добави, че машинният избор е извънредно безценен и се базира на разбора на ЦИК, съгласно който едвам 27 % от имащите право да гласоподават машинно са го създали на европейските избори. 60 лева коства 1 избор на един гласоподавател с машинно гласоподаване, а цената на един глас пуснат с хартиена бюлетина е 77 ст.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР