Машините за гласуване няма да разпечатват протокол с резултатите от

...
Машините за гласуване няма да разпечатват протокол с резултатите от
Коментари Харесай

Машините за гласуване ще запаметяват вота, но няма да го показват, СИК ще брои на ръка

Машините за гласоподаване няма да разпечатват протокол с резултатите от вота. Така членовете на секционните комисии към този момент ще би трябвало да броят и бюлетини, и разписки. Това взеха решение публично депутатите.

Бяха направени две публицистични оферти, които да могат да обезпечат проявление на вота от машината. Едното беше на Божидар Божанов от Демократична България и гласеше устройството да покаже резултата от вота. Другото бе на Асен Василев - машините да отпечатват протокол с резултатите. Нито едно обаче не беше признато от болшинството в Народно събрание.

Никога до момента в България не е имало такова нещо - тройно преброяване. Веднъж ще се броят хартиените бюлетини, повторно ще се броят изрезките и трето ще се сумират двете, сподели Мартин Димитров от Демократична България откакто бе отхвърлено предлагането на Божанов.

Току-що гласувахме срещу двете оферти, които можеха да извлекат данните от машината и те да станат обществени. Единственият различен вид е те да бъдат правосъдно оспорени. Това значи, че би трябвало да има 12 000 оспорени секции, с цел да се съпоставят резултатите. Наистина ли смятате, че би трябвало всякога да минаваме през 12 000 правосъдни каузи, с цел да сверим резултатите?, попита Асен Василев откакто и неговото предложение не се одобри от Народно събрание.

От ГЕРБ въпреки всичко направиха крачка обратно по-рано, като се съгласиха флашките в машините въпреки всичко да запаметяват резултата от регистрираните гласове. За да се ревизира обаче тази информация, резултатите би трябвало да се оспорят по правосъден път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР