Машините за гласуване крият риск от разпространение на коронавируса. Тази

...
Машините за гласуване крият риск от разпространение на коронавируса. Тази
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Машините за гласуване пренасят COVID-19

Машините за гласоподаване крият риск от разпространяване на ковид. Тази теза разви пред БНР проф. Михаил Константинов, някогашен член на Централната изборна комисия и сегашен ръководител на Съвета на шефовете на “Информационно обслужване”.

По думите му няма по какъв начин да се проведат предварителни избори, тъй като към момента няма машини.

Има хора в България и протестиращи, които споделят – разпускаме Народното събрание и отиваме на избори. Избори не може да има, защото машини не може да има, а в закона написа, че се гласоподава единствено с машини, сподели Константинов. Дори добави, че в случай че изборите не са с машини, ще са противозаконни.

Трябва да се мисли. В България мисленето е в доста огромен недостиг, сподели още проф. Константинов.

Някои от компаниите производителки на машини за гласоподаване са банкрутирали заради липса на търсене, а компаниите, с които са водени диалози, се нуждаят от време за такава голяма поръчка, като обстановката се усложнява в допълнение поради доставките на части от Китай, изясни Михаил Константинов.

Пандемията от ковид е нов проблем, който не е съществувал при приемането на текстовете за машинно гласоподаване в закона, е друга теза на математика.

Машините, планувани в сегашните текстове на закона, са със сензорен екран или така наречен тъч скрийн. Това значи всички хора, които гласоподават с машините, по няколко пъти по време на гласуването да пипат тая машина, което е съвършено изискване за заразяване на идващия гласоподавател, счита проф. Константинов. Защото „ химикал човек може да си донесе от у дома “, само че в една секция „ карате 200 души да питат един и същи екран “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР