Машините за гласуване бяха разположени в 3000 секции във всички

...
Машините за гласуване бяха разположени в 3000 секции във всички
Коментари Харесай

Обявиха къде най-много се е гласувало машинно на евроизборите у нас

Машините за гласоподаване бяха ситуирани в 3000 секции във всички регионални градове. Това беше оповестено на конференция на Института за развиване на обществената среда, на която беше показан показа разбор за изборите за Европейски парламент, съобщи кореспондент на Novini.bg

От изнесените данни стана ясно, че най-вече гласоподаватели са дали своят вот с машини в 23-ти и 24-ти изборни региони в София – към 40%, в Габрово – 37% и в 25-ти изборен регион в София. Най-малък е делът на избралите да гласоподават с машини в регионите на Кърджали, Търговище, Монтана, като той варира сред 10 и съвсем 13%.

От правото си на машинно гласоподаване са се възползвали най-вече от гласоподавателите на "Волт " - 53%, "Демократична България " – 49%, а в най-малка степен машинно са дали своят вот подкрепилите Движение за права и свободи - под 10%, ДОСТ – към 12% и "Презареди България " – към 9%.

В 309 секции гласовете с машина са повече от подадените с хартиена бюлетина. В една от секциите в София 83% от гласоподавателите са дали своят вот с машина. В добричкото село Стефаново 212 души, или 80% гласоподавателите, са дали своят вот с машина, а във Велико Търново съвсем 71% от гласоподавателите са дали своят вот с машина в съответната секция.

На конференцията беше маркирано, че машинното гласоподаване е било съпроводено с редица проблеми, като да вземем за пример това, че публичната поръчка е извършена в последния вероятен миг. Сякаш машините не бяха съответно показани обществено и това имаше резултат върху гласуването. Късно бяха направени и оповестени методдическите инструкции, обявиха от Института за развиване на обществената среда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР