Машините не са създадени да оперират сами, а са проектирани

...
Машините не са създадени да оперират сами, а са проектирани
Коментари Харесай

Служителите трябва да се адаптират към новите технологии, ако искат най-добри резултати

Машините не са основани да оперират сами, а са проектирани по този начин, че да бъдат ръководени от хора.

© Анелия Николова Могат ли технологиите да унищожат специалностите? Наистина ли някой ден просто ще се събудим и ще заварим един робот да стои на нашето бюро? Тази картина доста постоянно изплува в съзнанието ни, когато приказваме за бъдещето на работния развой и обвързването с технологиите. На форума HR & Leadership, който " Капитал " провежда, лекторите рисуват други благоприятни условия за работата сред хората и машините - те не са взаимозаменяеми, а си оказват помощ. Предизвикателството пред нас е да забравим за обичайния модел, за всичко научено до момента, и да отворим съзнанието си за различния метод на работа. Този път имаме опция да се подготвим за тази гражданска война, като задаваме верните въпроси и използваме съвременни тактики.

От нас зависи по какъв начин одобряваме машините

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики доктор Даниел Съскинд

Според доктор Даниел Съскинд, който е теоретичен помощник по стопанска система в Balliol College, Оксфордския университет, има два разновидността за бъдещето на специалностите. И двата са свързани с технологията. Единият звучи успокоително и познато - това е по-ефективната версия на днешния свят, която виждаме и в този момент - лекарите приказват с пациентите си през Skype, а учителите употребяват онлайн наличие в класните стаи. Другият вид е обвързван с промяна.

Става въпрос за постепенната замяна на експертите с все по-способни системи. Машините не са основани да оперират сами, а са проектирани по този начин, че да бъдат ръководени от хора. Нашето цифрово общество няма потребност от юристи, счетоводители, лекари, учители, архитекти, консултанти и други, които да работят, както са работили през 20-ти век. Именно поради това вторият вид ще господства в бъдеще и по тази причина предизвикването е основно за обичайните специалности.

" Нека дам няколко образеца. В света на технологиите публицистите могат да създават 15 пъти повече текстове. Сега да вземем за пример една трета от наличието на Bloomberg е създадено от машина. Петдесет милиона консуматори пък са платили налозите си онлайн през TurboTax през предходната година. Красиви здания се проектират не от хора, а посредством логаритми. Така да вземем за пример архитектите задават условията за звучност, материали и текстура в системата, а тя им връща подготвени и вероятни дизайни, от които да избират ", изяснява Съскинд.

Не е ужасно?

Не става въпрос за " ликвидиране на специалности ", а за последователно развиване. В идващите 10 години от ден на ден задания и действия, за които до момента се е считало, че могат да бъдат осъществявани единствено от хора, могат да бъдат поети последователно от системи и машини. Обратно на упованията, това няма да докара до съкращения, твърди лекторът. Напротив, ще стартират всеобщи назначения с разликата, че ще се изискват различен вид умения.

Той разкрива две вероятни тактики за подготовката за работа с машините в бъдеще. Едната е хората да се пробват да се конкурират с машините, с цел да правят нещата, които системите и машините не могат да създадат, или да се научат да строят машини - да бъдат хора, които са способни да проектират и работят като все по-способни системи и машини. За задачата би трябвало да се промени методът на мислене - да вземем за пример лекарят да изиска да е още по-полезен на пациента си посредством използването на повече способи, по които може да му помогне.

" Докторът не харесва в специалността си единствено това, че намира позволение на медицински проблем. На него му харесват всички елементи, той е обвързван като персона с това, което прави, да вземем за пример обича да носи и бялата си престилка. Затова всичко наподобява плашещо, че някой ще го размени. Най-много се тревожат младежите, които са вложили толкоз време и средства да бъдат тесни експерти, а в този момент някой им споделя, че не е задоволително. Затова би трябвало да се стартира от образованието, от метода, по който се учим. И фокусът да е върху напредъка ", разяснява Съскинд.

Хората и роботите би трябвало да работят дружно

Джоуи Прайс, който е създател и изпълнителен шеф на консултантската компания Jumpstart: HR споделя визията, че щом работата ни се трансформира, би трябвало да се приспособяваме към новите способи за работа.

" Въпреки че технологията е значима, хората са постоянно преди всичко ", счита той. В тази нова гражданска война те към момента имат значение, тъй като прекарването на служителя е скъпо - той се бори за по-висока позиция, стимулира се и получава бонуси за добре свършена работа. В същото време е непостижимо да си мислим, че той ще може да се конкурира с една машина, която няма потребност от отмора да вземем за пример. Именно тази е специфичност е скъпа. Като решение той показва, че личният състав би трябвало да развива нови умения, които не са били нужни преди и да се ориентира по какъв начин да работи дружно с технологиите.

В композиция могат да се употребяват всички изгоди, като се откри салдото. Така да вземем за пример компютрите се концентрират върху резултата, не върху процеса, имат една характерна цел, която следват и не се нуждаят от почивен ден. Хората са тези, които ги управляват и се получава развой на взаимна помощ. " Представете си, че бизнесът ви е аероплан, летите по сполучлив маршрут, по-добри сте от другите, само че поглеждате през прозореца и виждате, че крилата на самолета не са синхронизирани. Това е метафора - крилата на самолета, който вашата организация движи, се крепят на вашите чиновници и на вашата технология. Те работят дружно, не по настрана ", обобщава той. Как се трансформират въпросите, които задаваме?
Формулата на Джоуи Прайс:
" Правилният човек ли извършва тази задача? " -> " Правилният ЕКИП ли работи по задачата? "
" Актуализиран ли е софтуерът, който използваме " -> " Дали нашите чиновници знаят по какъв начин да го употребяват? "
" Дали назначихме верния човек? " -> " Инвестираме ли вярно в този човек? "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР