Машини за спасяване на пътници през зимата в четири области

...
Машини за спасяване на пътници през зимата в четири области
Коментари Харесай

След дълга сага: Ще има машини за спасяване на хора, всяка по половин милион лева

Машини за избавяне на пасажери през зимата в четири области купува Главна дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “. Общата стойност на контракта е 2 221 788 лева с Данък добавена стойност, което прави цена от 555 447 лева за всяка машина.

Машините са предопределени за дирекциите на пожарната в Благоевград, Смолян, Кърджали и Хасково. Средствата за тях са обезпечени по трансграничната стратегия Interreg V-A Гърция-България и план FloodGuard " Интегрирани дейности за взаимна съгласуваност и превъзмогване на рисковете от наводнения в трансграничния регион ".

Договорът със самоковската компания " ЕВц Груп " ЕООД е подписан в петък, на 26-ти ноември тази година. Дружеството е благосъстоятелност на Иван Богев посредством „ ЕВц Холдинг “ АД.

Според техническото предложение на компанията, машините ще бъдат с марка “PRINOTH HUSKY “, модел „ NEW HUSKY “ (канадско производство), които са с две места в кабината и още 8 в салона за пасажери, с предно весло, челен и заден буксир, с две носилки. Ще могат да работят 14 часа без спиране при 24 км в час. Стъклата им ще са с опция за аспект във всички направления.



(Обстановката в пътническия салон)

Характеристиките на вътрешното съоръжение включват гъвкава осветителна система, WiFi гореща точка, високоговорители за радиото, 12-волтови контакти и обособен радиатор. Шофьорът ще може непосредствено да комуникира с пътническата кабина когато и да е.

Тази поръчка е оповестена през август 2019 година Състои се от две обособени позиции. Първата е за доставка на командно-щабни коли, втората – за доставка на високо проходими верижни машини за избавяне на хора. Първата от дълго време е изпълнена и регистрирана – още през август предходната година.  Неин реализатор е компанията „ Вестауто – М “ ЕООД – Бургас, за 135 900 лева с Данък добавена стойност

За преди малко финализираната обаче има дълга правосъдна сага

Тя е обжалвана в разнообразни стадии на възлагането ѝ, стигайки три пъти до Комисията за защита на конкуренцията и два пъти до Върховния административен съд (ВАС).

Най-интересната част обаче е обвързвана с второто обжалване от компанията " Индустриал Сервиз Инженеринг ", която е била отстранена. Основанията за това са две - опитал е да повлияе на вземането на решение от страна на възложителя, обвързвано с възлагането, посредством даване на погрешна или заблуждаваща информация и не е извършил изискване, посочено в обявлението за социална поръчка - противоречие на техническото му предложение с условие на техническата спецификация.

Какво по-точно се е случило?

Комисията по желание на реализатор открила в хода на работата си, че " Индустриал Сервиз Инженеринг " предлага да достави 4 високо-проходими верижни машини марка " Extreme Ways ", модел " GO XTRM36 ", с производител: " Yali Machinery Yiwu " Co., Ltd " (Китай).

Представил на британски и български оторизационно писмо от 30.09.2019 година, декларация за генезис на предлаганата стока и " продуктов азбучник " с пет фотоси на предлаганите машини и три - на прикаченото съоръжение към него.

Във всички документи обаче в комисията разкрили разлика в модела на предлаганите машини. Според техническото предложение машините са модел " GO XTRM36 ", а съгласно показаните документи е " GO XTR36 " (липсвала буквата М). Не на това съображение обаче претендентът е отритнат.

При осъществена инспекция на данните и откакто поискала обяснение за тях комисията не могла да откри посочената компания да създава декларираните машини. При информация в интернет търсачката Гугъл не могли да открият уебсайт на въпросния производител, нито данни за високо-проходима верижна машина с посочените марка и модел. Отделно от това, три от петте фотоси били изцяло идентични със фотоси на високопроходими верижни машини на различен производител - " Снегоболотоход ГАЗ-3409 " Бобр " на съветски производител.

Комисията направила много старания да открие производителя. Изискала информация посредством Министерство на стопанската система, дирекция " Външноикономическа политика ", откъдето открили, че в обществения търговски указател на Китай и в комерсиалния указател на Хонконг не е открита китайска компания, записана под името " Yali Machinery` Yiwu " Co., Ltd " или под името, изписано с китайски обичайни писмени знаци.

В документите, показани към техническото предложение на " Индустриал Сервиз Инженеринг ", името на производителя на машините било изписано с китайски обичайни писмени знаци. А от писмото на дирекция " Външноикономическа политика " към икономическото ведомство съобщили, че китайски обичайни писмени знаци не се употребяват в континентален Китай повече от 60 години. " В континентален Китай китайска компания не би могла да се записва с по този начин изписано име ", показали от там.

Опитите на Службите по търговско-икономическите въпроси към българското посолство в Пекин и към Генералното консулство на Република България в Шанхай да открият в интернет информация на китайски език за компанията и продуктите ѝ, също останали без резултат.

Заради всичко това Върховен административен съд взема решение в края на предходната година, че вярно сдружението е отстранено от присъединяване в процедурата. 

Следва нова серия неуредици

На 12-ти април т. година шефът на Групово дело „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията – основен комисар Николай Николов, приключва изцяло процедурата в частта X за тази обособена позиция. Мотивът е, че договорът трябвало да бъде изпълнен най-късно до 31.12.2020 година Отделно от това, срокът за осъществяване на съответната поръчка е до 180 дни, считано от датата на подаване на поръчка от възложителя. А сред 21-ви декември, когато е постановено решението на Върховен административен съд, и 31-ви декември (за краен период по договора), няма интервал от 180 дни, нужен за осъществяване на поръчката.   

Тогава към този момент спечелилият участник апелира в Комисия за защита на конкуренцията решението за прекратяване 

На 24-ти юни т.г..Антимонополната комисия се произнася в интерес на сдружението, спечелило поръчката и връща преписката на възложителя за продължение на процедурата от последното законосъобразно деяние - т. е. на стадий подписване на контракт с определения реализатор „ ЕВц Груп “.  Групово дело „ ПБЗН “ е санкционирана с 1700 лв..  

В уеб страницата на Върховен административен съд не се открива продължение на сагата във Върховен административен съд с подадена тъжба против последното решение на Комисия за защита на конкуренцията по проблема с машините за избавяне на хора. Явно обаче им е лишило близо половин година връзка с ръководещия орган на трансграничната стратегия, с цел да получат позволение след периода да подпишат въпросния контракт, без да загубят финансирането.

Още от ОБЩЕСТВО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР