Машината Spaceborne се доставя от ИТ гиганта Hewlett Packard EnterpriseПредизвикателство

...
Машината Spaceborne се доставя от ИТ гиганта Hewlett Packard EnterpriseПредизвикателство
Коментари Харесай

НАСА ще тества суперкомпютър в космоса

Машината Spaceborne се доставя от ИТ колоса Hewlett Packard Enterprise

Предизвикателство за компютрите в космоса е да не се въздействат от лъчението

Основният проблем за компютрите в открития Космос е непрекъснатият поток от лъчи, който съществено пречи на работата на електрониката. Hewlett Packard Enterprise и НАСА желаят да решат този проблем, като за задачата ще тестват по какъв начин суперкомпютър работи в изискванията на Международната галактическа станция.

Ракетата-носител SpaceX ще качи на борда си машина с името Spaceborne, посредством която ще се изследват опциите на софтуера и техниката в условия на работа със мощни слънчева радиация и галактическо лъчение в орбита към Земята.

„ Марс е идващият ни лимит, по тази причина се нуждаем от суперкомпютър, с цел да успеем да осъществим задачата си. Астронавтите, които ще отидат там, няма да имат достъп до високопроизводителни изчислителни машини като тези, с които разполагат в орбита към Земята, тъй като Червената планета се обикаля за към 26 светлинни минути ”, разяснява Марк Фернандес, софтуерен шеф в HPЕ.
още по тематиката
Суперкомпютрите могат да се употребяват за задания, в които се моделира държанието на галактическия транспортен съд или на станцията на Марс при положение на щета в системата. Spaceborne обаче по нищо не наподобява на големите суперкомпютри на Земята, заемащи пространства с размерите на баскетболни стадиони и основани за комплекси задания като преструване на метеорологичните условия на планетата или последствията от стареенето на нуклеарните оръжия.

Но като цяло и при Spaceborne се  употребява същата технология, включително същите процесори на Intel и високоскоростна връзка с самостоятелните изчислителни компютърни системи. В частност, суперкомпютърът поддържа 56Gbps оптична връзка с другите системи, която е задоволително бърза и може да придвижи данни с размер три епизода от сериала „ Игра на тронове ” от една машина до друга за по-малко от секунда.

Условията за работа в Космоса са тежки, само че въпреки всичко си имат и положителната страна. Една от тях е опцията да се изнесат системите за водно изстудяване в намерено пространство, като по този метод отвеждането на топлината от компютрите няма да коства нищо. На Земята компании като Гугъл, Фейсбук, Amazon и Microsoft харчат големи суми за изстудяване на центровете си за данни, в които работят хиляди машини.

Основното предизвикването пред Spaceborne е да работи обикновено, без да се въздейства от галактическото излъчване. Магнитното поле на Земята пази повърхността на планетата ни от частици с електрически заряд като фотони и други, предавани от Слънцето и от тела в нашата Галактика, а даже и от такива в други галактики. Тези частици придвижват толкоз доста сила, че могат да взривят електрониката, да нарушат паметта и да объркат изчисленията.

Някои компютри са конструирани за работа в открития Космос и разполагат със специфични защитни екрани и друга тип отбрана, само че не и Spaceborne. Вместо да се вършат промени в хардуера, в компютъра са употребявани софтуерни „ пластове ” за разкриване, промяна и отбрана, споделя Фернандес. Резултатите от опита ще са от изгода освен в Космоса, само че и даже тук, на Земята, добавя той.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР