Машината AiMOS достига производителност от 8 петафлопаIBM суперкомпютърът ще се

...
Машината AiMOS достига производителност от 8 петафлопаIBM суперкомпютърът ще се
Коментари Харесай

IBM достави най-мощния суперкомпютър за частна наука

Машината AiMOS доближава продуктивност от 8 петафлопа

IBM суперкомпютърът ще се употребява в научни планове на института Ранселар в Ню Йорк
(снимка: IBM / Twitter)

Политехническият институт Ранселар в Ню Йорк показва суперкомпютър IBM AiMOS с продуктивност 8 петафлопа (Pflops), заяви ZDNet. С негова помощ учените ще създават нови архитектури за изкуствен интелект (AI).

IBM твърди, че AiMOS е най-мощният суперкомпютър, конфигуриран в частни университети. Той употребява същата Power Systems технология като двата най-мощни суперкомпютъра – Summit и Sierra, също основани от IBM.

Миналия ноември машината зае 24-то място в Топ 500 на суперкомпютрите. Инвестициите в плана не се оповестяват, само че единствено внедряването на системата се прави оценка на 30 млн. $.

Учените в Ранселар възнамеряват да употребява компютърните запаси на AiMOS за проучвания в четири области:

По-конкретно, суперкомпютърът на IBM ще се употребява в плана Джеферсън – самодейност за мониторинг на околната среда, която събира годишно повече от девет терабайта данни от датчици и IoT устройства, ситуирани към езерото Джордж в Ню Йорк.

Най-мощният суперкомпютър в научния свят изобщо, отвън частните университети, е Frontera с продуктивност от  38,7 петафлопа. Машината е създадена взаимно от Dell и Intel за потребностите на Държавния университет в Тексас. Тя е на пето място в класацията Топ 500.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР