Масачузетската компания ClearMotion обяви, че от догодина започва серийното производство

...
Масачузетската компания ClearMotion обяви, че от догодина започва серийното производство
Коментари Харесай

Американци обещават неземна возия

Масачузетската компания ClearMotion разгласи, че от следващата година стартира серийното произвеждане на електронна система за самодейно окачване, която не просто трансформира характерностите на амортисьорите, а и ръководи позицията на всяко колело поотделно по отношение на пътя според от идните неравности.

Видео от тестванията на BMW 5er, снимано на изпитателен полигон, демонстрира по какъв начин колата се накланя доста по-слабо в завой, не "подскача " по неравностите и ги филтрира съвсем изцяло. Според шефа на ClearMotion Шах Авадхани това е най-ефективната и бързодействаща система за самодейно окачване в света.



През 2013 година сходна разработка с името Magic Body Control показа Mercedes-Benz. Немската система работи с хидравлични цилиндри, свързани с мощна помпа. Те трансформират ситуацията на горната опора на амортисьора в сходство с данните от видеокамера, която следи релефа на пътната настилка. Технологията обаче не се оправя с бързо редуващи се неравности, не работи изключително дейно при високи скорости и "ослепява " в тъмното.



Разработката на ClearMotion претендира за повече технологичност. Може да се инсталира на всеки автомобил без особени модификации, а цялата хидравлика е събрана в стилен корпус, прикован към самия амортисьор. Вътре в модула има хидравличен клапан, контролер и малко моторче, което задвижва помпата. Тя цялостни амортисьора с масло и контролира позицията на колелото по отношение на пътя.

ClearMotion обаче също си има дефекти. Електрониката не се ръководи от камери, които наблюдават пътната настилка, а от извънредно точни карти в облачно вместилище. Те обаче са извънредно малко, а неравностите имат свойството да се появяват и изчезват. Освен това е необходим непрекъснат широколентов достъп до интернет.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР