Мъртвата е в боксьорска поза - със стиснати юмруци. Исдален

...
Мъртвата е в боксьорска поза - със стиснати юмруци. Исдален
Коментари Харесай

Студени досиета: Смърт, огън и 8 самоличности - убита шпионка ли е жената от Ледената долина?

Мъртвата е в боксьорска поза - със стиснати юмруци. Исдален или Ледената котловина е известна измежду локалните и като " Долината на гибелта " поради случаи на самоубийства, както и на гибел на туристи, изгубили се в мъглата.

Но дамата не наподобява на туристка, а мястото, където е намерено тялото й, е надалеч от нормалните направления. 

Минават часове, до момента в който бащата и двете девойки стигнат до Берген, с цел да подадат сигнал, а следователите да доближат до обгореното тяло. Карл Халвор Аас е дежурен в полицейското ръководство, когато получават позвъняването. 

" Спомням си, че до момента в който се изкачвах по сипея, се чудех къде отиваме. Около нас бе доста стръмно и непроходимо. Трупът бе мощно обгорял, изключително начело, както и лицето и косата. По гърба не видяхме рани от изгаряния ", споделя Аас. 

Снимка: POLITIET/STATSARKIVET I BERGEN

Още при първия оглед следователите се натъкват на странни неща. Етикетите на облеклата на мъртвата са изрязани, а край тялото са подредени, като че ли ритуално, няколко предмета - бижута, строшен чадър, часовник и няколко бутилки. Етикетите им обаче също усърдно са отстранени. Нямало и диря от огнище или място, на което да е пален огън. Криминалистите откриват и остатъци от чифт гумени ботуши и найлонови чорапи. Нищо от находките обаче не оказва помощ да бъде открита самоличността на дамата. Така тя става " Жената от Исдален " в дело 134/70.

Аутопсията

Съдебномедицинската експертиза също не оказва помощ изключително за разплитането на загадката. Установено е, че дамата е висока към 164 см, с дълга тъмнокафява коса, малко кръгло лице, кафяви очи и дребни уши. Предполагаемата й възраст е сред 25 и 40 години, а косата й е вързана на конска опашка с панделка в бяло и синьо. Според патоанатома тя в никакъв случай не е раждала, нито е била бременна.

Съдебният доктор открива повече от 50 сънотворни хапчета в стомаха й, които не са почнали да се усвояват по време на гибелта й. Намерени са и сажди в белите й дробове, което означаваше, че е била жива, до момента в който гори. По натрупа са открити следи от бензин, а вратът й е засегнат, само че специалистите не са сигурни дали това е станало при рухване или вследствие на мощен удар от човешка ръка. Жената има и златни коронки - нещо прекомерно извънредно за скандинавските страни по това време и типично за Ориента и елементи от Южна и Централна Европа. В последна сметка заключението на правосъдния доктор е, че дамата от Исдал се е самоубила, а съответната причина за гибелта са сънотворните и отравяне с въглероден оксид, чиито равнища в кръвта й са доста високи. 

Снимка: POLITIET / STATSARKIVET I BERGEN

Разследване и улики

Три дни, откакто е намерено тялото в Ледената котловина, криминалистите намират два огромни куфара, оставени за предпазване в багажното поделение на жп гарата в Берген. От чифт очила в един от тях, те съумяват да извадят пръстов отпечатък, който съответствува с отпечатъците на мъртвата жена. В двата куфара има още написания, карти, перуки, четка и гребен, няколко чаени лъжички, грим, крем за екзема (етикетът му също е премахнат), облекла, бележник и пари в разнообразни валути. Банкнотите и монетите са норвежки, швейцарски, белгийски и английски, а в подплатата на един от куфарите са скрити немски марки.

Полицията положила неимоверни старания да откри от кое място са купени част от движимостите. Дори се свързали с магазин в Париж, където се продавала откритата козметика. Всичко обаче било безрезултатно и откриването на куфарите вместо да докара до прогрес в следствието, повдигнало още повече въпроси.

Въпреки разочарованието следователите разкрили две значими улики - бележник и пазарска чанта от магазин за обувки в Ставангер. Градът е на към 210 километра от Берген. 

Веднага на място е изпратен екип криминалисти, които беседват с 22-годишния наследник на притежателя Ролф Рьортвед. Младият мъж помни добре дамата, за която е безапелационен, че е чужденка, тъй като говорела британски с акцент. Тя пристигнала в обувния магазин в Ставангер към три седмици по-рано, като поискала да си купи гумени ботуши. Ролф я описал като " хубава, доста добре облечена жена, с тъмна коса ". Той разказал на следователите, че тя дълго време избирала ботуши, до момента в който най-после се спряла на модел, който през 1970 година е носен от половината женско население на Норвегия.

Снимка: BERGEN STATE ARCHIVES

Ролф обаче си спомнил още нещо - дамата излъчвала странна миризма, която той по-късно разпознал като чесън (През 70-те и 80-те години на ХХ в. чесънът не е необятно използван в Норвегия, по тази причина за мнозина миризмата му не е разпознаваема - бел.ред). 

8 фалшиви самоличности

Сдобили се с описанието от Ролф Рьортвед, обнадеждените следователи подхващат нов ход - обиколка на хотелите в Ставангер. Във всеки един от тях те разпитвали личния състав дали при тях е отсядала жена, отговаряща на тези данни. И най-сетне в хотел " St Svithun ", близо до магазина за обувки, шансът им се усмихнал. Рецепционистът удостоверил, че при тях за няколко дни е била отседнала жена, която той описал като: " тъмнокоса, със златиста кожа и необятен ханш, без да е дебела, говореща британски език с акцент ". По думите на служителя тя се е записала под името Финела Лорк и декларирала, че пристига от Белгия. И когато една от камериерките си спомнила, че забелязала госпожа Лорк с чифт гумени ботуши, като тези, купени от магазина на Рьортвед, криминалистите видели лъч светлина - Финела Лорк била тяхната жена от Исдален.

Радостта от пробива в следствието обаче била краткотрайна. Проверката в хотелите в Берген посочила, че в нито един от тях не е отсядала гостенка под това име. Следователите разбрали, че самоличността е подправена.

Снимка: The National Criminal Investigation Service - KRIPOS

Тогава напъните им се насочили към втората значима улика от куфарите - бележника. На първата му страница били изписани числа и букви със синьо мастило, като самобитен код. С помощта на специалисти в дешифрирането било открито, че записките в бележника дават отговор на разнообразни дати и места в цяла Норвегия, където дамата от Исдален е отсядала.

През 70-те години в скандинавската страна, с цел да бъде настанен един чужденец в хотел, той трябвало да попълни в специфична бланка имената си, своя адрес, номер на паспорт и да се подпише. Така благодарение на хотелските регистри, разчетения код от бележника и описанието на мистериозната жертва, криминалистите вършат ново разобличаване - в продължение на седмици дамата от Исдален е пътувала из цяла Норвегия, употребявайки 7 паспорта с разнообразни имена: 
Женевиев Лансе от белгийския град Льовен е отседнала в хотел Викинг в Осло от 21 до 24 март 1970 г. Клаудия Тилт от Брюксел е била в хотел Бристол в Берген на 24-25 март Отново под същата идентичност - Клаудия Тилт - се е записала в хотел Скандия в Берген от 25 март до 1 април Клаудия Нилсен от Гент е била в хотел KNA в Ставангер на 29-30 октомври Алексия Зарне-Мерхез от Любляна е отседнала в хотел Нептун в Берген от 30 октомври до 5 ноември Вера Ярл от Антверпен се е записала в хотел Бристол в Трьондхайм от 6 до 8 ноември Фенела Лорк е била в хотел St Svithun в Ставангер от 9 до 18 ноември Като госпожа Леенхувр е била гостенка на хотел " Розенкранц " в Берген на 18-19 ноември И последната регистрация е още веднъж като Елизабет Леенхувр от Остенд в хотел Hordaheimen в Берген от 19 до 23 ноември
Снимка: Скрийншот/Google Earth

По-късно излиза наяве, че в Париж дамата от Исдален е отсядала под името Вера Шлосенек. Това е осмата подправена идентичност.

Служители в някои от хотелите в Норвегия си спомнят гостенката, описвайки я като " уверена, добре облечена жена, която постоянно пътува и която постоянно желае да сменя стаята си. Изглеждала в края на 20-те си години и имала разстояние сред предните зъби ". Тя говорела четири езика - британски, фламандски, немски и френски, само че постоянно употребила немски изречения, когато поддържа връзка на британски.

Агент на непозната работа - версията, която в никакъв случай не е доказана обществено

Два месеца, откакто обгореното тяло е намерено край Берген, следствието на норвежката полиция е в задънена улица. Направените разкрития и откритите улики водят до една съществена версия, която обаче в никакъв случай не е доказана обществено - дамата от Исдален е непозната шпионка. По време на Студената война в Норвегия оперират доста сътрудници на непознати разследващи служби, в това число съветски и израелски. А по същото време, когато мистериозната жена е била в Берген, в Норвегия се организират тествания на натовско оръжие. Проверките демонстрират, че всички документи за идентичност на мъртвата са подправени, а в нито една страна не е оповестена за търсене жена с нейното изложение. Не е получен и нито един сигнал, откакто норвежката полиция популяризира хипотетичен портрет. 

Така през февруари 1971 година следователите афишират случая за завършен. На 5 февруари дамата от Исдален е заровена в Берген. На церемонията в католическата черква участват 18 души - всички са чиновници на полицията. Ковчегът е цинков, с цел да може, в случай че в миналото бъде разпозната, да бъде пренесен до родната й страна. 

Снимка: POLITIET / STATSARKIVET I BERGEN

И до през днешния ден, 53 години по-късно, никой не е потърсил дамата от Исдален. През 2016 година обаче норвежките следователи възобновяват работата по случая, защото към този момент има опция да се употребяват ДНК технологиите. Опция, която криминалистите през 70-те години, не са имали. 

Анализът на челюстта и зъбите й демонстрира, че мистериозната жена е била на възраст по-близо до 40-те години, (дори 45), а не до 30. Новият химичен разбор на зъбите й разкрива, че тя може би се е преместила в ранна детска възраст от Източна или Централна Европа в региона на Нюрнберг в Германия или западните елементи на Франция, като това е станало директно преди или по време на Втората международна война.

Всичко това дава вяра, че може би в скоро време мистериозната гибел в Ледената котловина край Берген ще бъде разгадана. И дамата от Исдален ще почива в мир.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР