Мартин Шулц стана външен министър на Германия Трите преговарящи за

Мартин Шулц стана външен министър на Германия Трите преговарящи за ...

Меркел, Зеехофер и Шулц се разбраха за коалицията.

Мартин Шулц стана външен министър на Германия

Трите преговарящи за широко коалиционно споразумение партии в Германия постигнаха долгоочакваното споразумение, предава Ройтерс. Според информации на участващите в преговорите има и пробив в разпределението на бъдещите министерства. Преди окончателното споразумение, което ще бъде сключено с коалиционен договор, трябва да се изчистят само дребни детайли.

Пробивът стана факт малко преди 10 часа сутринта местно време, след като разговорите продължиха цяла нощ.

Повече време преговарящите са загубили по темата коя партия ще поеме Министерството на труда и социалната политика. Според информация на вътрешни източници социалдемократите са настоявали този важен ресор да бъде зает от техен представител. Но ръководителят на Християнсоциалния съюз Хорст Зеехофер също е имал аспирации към ведомството. Освен това  социалдемократите са настоявали да поемат и Министерството на външните работи, както и финансовото министерство.

Според черновата на частичното коалиционно споразумение от 167 страници, видяна от Bloomberg, партиите са постигнали съгласие по няколко точки: защита на европейските фискални и дефицитни правила във всеки проект на Франция за засилване на еврозоната, право на глас на германските законодатели върху политиките на евентуален бъдещ европейски  финансов фонд, както и гарантирането на това, че санкциите срещу Русия ще бъдат оттеглени единствено при прогрес по Минските споразумения.

Като знак за желанието си да сложи край на политическата несигурност Меркел заяви в неделя, че е готова на компромиси, независимо от това колко болезнени ще са те. „Всеки от нас ще трябва да направи болезнени компромиси и аз съм готова за това", каза тя пред репортери. Канцлерът също така посочи вълненията на световните пазари като признак, че най-голямата европейска икономика се нуждае от стабилно правителство.

Група от 15 преговарящи от консервативния блок на Ангела Меркел и от Германската социалдемократическа партия на Мартин Шулц ще договорят финалното коалиционно споразумение.  /Марица.бг

 

Източник: marica.bg