Мартин Шулц сътвори много хаос в Социалдемократическата партия. Обаче някогашната

...
Мартин Шулц сътвори много хаос в Социалдемократическата партия. Обаче някогашната
Коментари Харесай

Тя ли ще изведе социалдемократите от кризата?

Мартин Шулц сътвори доста безпорядък в Социалдемократическата партия. Обаче тогавашната огромна вяра на партията може би ѝ нанесе най-тежките вреди точно с отдръпването си. Защото Шулц контракти името на новата партийна лидерка в един доста стеснен кръг и безусловно го наложи на партията, а това в допълнение разгневи членската маса.

Да спуснеш от горната страна нов ръководител таман сега, когато недоверието сред елементарните социалдемократи и управлението е достигнало вероятния най-много? Мигар Шулц напълно е изгубил връзка с действителността? Той самият, а и новата председателка Андреа Налес би трябвало да имат нюх за „ душата " на своята партия и добре да знаят какво ще последва…

Близко до мозъка е, че Налес желае да употребява удобния миг и да сътвори свършени обстоятелства. А Шулц несъмнено е работил, воден от най-хубави планове и от убеждението, че фракционната лидерка най-добре ще запълни вакуума, зародил на върха на ГСДП. Но и двамата може би неверно са си създали сметката и занапред ще забележим дали Андреа Налес в действителност ще бъде първата жена, оглавила ГСДП. До изключителния партиен конгрес на 22 април партията краткотрайно ще се управлява от досегашния заместник-председател Олаф Шолц, а след една седмица стартира и допитването до членската маса за съдружния контракт с християндемократите. И съществува заплахата, насъбраните страсти да се излеят само в бурна полемика за водачеството, а не в разискване на изискванията за бъдещата коалиция.

В положение на свободно рухване

Затънала в разногласия, без ориентировка, в положение на свободно рухване – по този начин наподобява Социалдемократическата партия при започване на 2018 година. Според последните допитвания, сега по-малко от 17% от гласоподавателите биха дали своят вот за нея, а с това тя губи статута си на всеобща партия. Преднината ѝ пред крайнодясната „ Алтернатива за Германия” към този момент се е стопила до един %. Същинска драма. Навремето Лявата партия дръпна електорат от социалдемократите, след това християндемократите им лишиха значими обществени тематики, а най-после и популистите потеглиха да бракониерстват из ловните полета на ГСДП.

Как ли Андреа Налес ще се оправи с това състояние? Често я съпоставят с тези немски дами, които след Втората международна война разчистваха градовете, опустошени от бомбите. Защото Налес желае тъкмо като тях да построи отначало своята партия. Но дали тази жена, която първо беше водач на младите социалдемократите, след това стана общоприет секретар на партията, министърка и фракционен водач, в този момент в действителност ще бъде определена на поста, за който беше номинирана през вчерашния ден?

Победата на Налес не е сигурна

Тя самата към този момент на три пъти взе участие в промяната на партийни водачи, т.е. – умее да дърпа конците и владее инструментите на властта. Тъкмо това обаче настройва съмнително мнозина социалдемократи, които мечтаят за същинско ново начало. Защото в нейно лице те виждат представител на партийния хайлайф, таман на това управление, което унищожи партията им. И през идващите седмици Андреа Налес би трябвало да покаже, че може да сплоти партията под своето управлението. Всъщност, социалдемократите я обичат. Но все пак тя не може да бъде сигурна в успеха си. Още повече, че към този момент има съперничка за поста – кметицата на Фленсбург Симоне Ланге.

И въпреки всичко: Налес е войник. Открай време. И от много време се стреми точно към поста ръководител на ГСДП. И, кой знае, може би историята ще се повтори. Та нали преди 18 години една друга жена запретна ръкави да възвърне от руините своята партия, изпаднала в невиждана до тогава рецесия? Тогава, отново през февруари, партийният водач се отдръпна, а през април (пак през април!) тази жена беше определена за партиен водач. Пет години по-късно шефката на ХДС Ангела Меркел стана канцлерка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР