Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава

...
Мартин се труди по 10-12 часа на ден, но получава
Коментари Харесай

Хиляди българи се трудят в Германия за жълти стотинки

 Мартин се труди по 10-12 часа дневно, само че получава заплата едвам не почине от апетит. Българинът е един от общо 4,1 милиона служащи в Германия, които хем се трудят на цялостен работен ден, хем живеят в бедност.

" Да работиш за жълти стотинки ": по този начин е озаглавен документален филм на немската социална телевизия ZDF, разказващ за трудещите се с минимални приходи във Федералната република, написа Дойче веле.

Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като пощальон. Денят му стартира в 4:00 сутринта. Мартин живее дружно с 11 свои сътрудници, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, заплаща 350 евро на месец.

В 5:00 Мартин отива на работа в депото, откъдето стартира да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае какъв брой ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които би трябвало да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му лишава много време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може публично да стартира.

В деня, в който екипът на малкия екран го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. " Ако на адреса няма никой, си задължен да намериш комшия. Това лишава доста време. Трябва да приказваш със съседите и да оставиш записка на вратата. Това лишава най-малко 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути ", споделя Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

Мартин е заставен да се храни в транспортното средство, тъй като няма време за обедна отмора. Работата му изисква и огромни физически старания. Някои пакети тежат по 30 кг. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен приход е малко над 1000 евро.

Мартин е един от общо 4,1 милиона трудещи се в Германия, които работят на цялостен работен ден, само че получават прекомерно нищожно възнаграждение. С други думи става дума за проблем, засягащ всеки пети трудещ се в Германия. А заетостта на цялостен работен ден от година на година понижава. Вместо това има от ден на ден трудещи се на повърхностен ден и такива, които щеш не щеш влизат в ролята на самонаети лица.

Минималните надници на час, признати в Германия със закон, се актуализират на всеки две години. През 2019 година минималната часова отплата е възлизала на 9,19 евро, а през 2020 тя ще е 9,35 евро.

Злоупотребите обаче са доста: в случаи като този на Мартин не всички часове, в които чиновниците са ангажирани, биват зачитани. Други работят напълно на черно или са наети за по-малко часове, в сравнение с действително работят, а остатъкът от заплащането си получават на ръка. Така работодателите заплащат доста по-малко налози и осигуровки. Сред пострадалите са изключително доста служащи в строителния отрасъл, само че също и в областта на услугите.

Не единствено хора като Мартин, заети на цялостен работен ден против минимално възнаграждение, мъчно свързват двата края. На близо 3 милиона поданици на Германия им се постанова да работят на две или повече места. Сред тях е Диана Йортел, с която ни среща репортажът на Втора немска телевизия (ZDF).

Бум на почасовата претовареност

Диана е касиерка в супермаркет, само че работи там единствено 12 часа седмично. За да пестят, от магазина ангажират повече чиновници единствено в най-натоварените часове. Почасовата работа е необятно публикувана в Германия и е измежду най-често срещаните способи на работодателите да пестят средства от заплати и осигуровки. Над 15 милиона души работят почасово в Германия. Броят им е повишен съвсем двойно за последните 20 години.

Работният ден на Диана, също като този на Мартин, стартира рано - в 6:00. Първо отива да чисти в дома на възрастен човек. Това ѝ лишава два часа. След това работи няколко часа на касата в супермаркета, а щом завърши и там, се насочва към третото си работно място - верига за бързо хранене. Там се труди към 50 часа месечно и получава по 9,50 евро на час.

По данни на Федералната статистическа работа към 2017 година 15,5 милиона от живеещите в Германия са били застрашени от беднотия или обществена изолираност. Те съставляват 19% от популацията. Средният % за Европа е 22,5.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР